Mikročip koji se prilagođava zadatku | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mikročip koji se prilagođava zadatku

Mikročipovi će u budućnosti biti napravljeni od samo jedne komponenete i moći će sami da se prilagode obavljanju različitih kompjuterskih radnji.

Istraživači sa američkog Univerziteta Nortvestern razvili su materijal koji može da dovede do radikalnih promena u eleketronskim uređajima.

Otpornik napravljen od tog materijala može da postane tranzistor ili dioda, navodi se u izveštaju objavljenom u žurnalu "Priroda nanotehnologije". Ovo otkriće moglo bi da dovede do proizvodnje jeftinijih, manjih i moćnijih kompjutera.

Jedan od glavnih izazova pred kojim se našla elektronska industrija jeste smanjivanje elementarnih komponenti. Tehnološke kompanije pokušale su da reše taj problem brojnim inovacijama, uključujući novi način gradnje strujnih kola, kako signali ne bi smetali jedni drugima u uređajima male veličine.

Tim sa Nortvesterna zauzeo je drugačiji pristup.

"Sve je teže dalje smanjivati uređaje, pa je potrebno smisliti nove načine, a ne da se stavri samo smanjuju, pošto smo stigli do fundamentalne naučne granice preko koje nije moguće smanjivati uređaje", izjavio je Dejvid Volker, jedan od istraživača.

On je dodao da su naučnici pokušali da naprave jednu hardversku komponentu koja bi obavljala sve poslove.
"Zamislite da je to švajcarski vojni nož kompjuterskog hardvera, nešto u šta možete da spakujete mnogo različitih stvari", rekao je Volker.

Kontrolom rasporeda jona moguće je upravljati strujnim tokom i menjati osobine određene komponente. Da bi to postigli, naučnici su napravili nov materijal, koji se sastoji od mnoštva čestica sa negativnim naelektrisanjem i krupnijih čestica koje su pozitivno naelektrisane.

Negativne čestice imaju svojstvo provodnika, pa funkcionišu kao konvencionalni bakarni vodovi u strujnom kolu. Kada materijal dođe u dodir sa strujom, te čestice mogu da se kreću i prerasporede.

To omogućava čitavoj komponenti napravljenoj od ovakvog materijala da menja svoje funkcije, a kompjuteru da se sam prilagodi određenim poslovima.

(Srna)

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi