Mozilla razvija mobilni OS | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mozilla razvija mobilni OS

Mozilla radi na razvoju operativnog sistema za mobilne telefone i tablete.

Novi projekat Fondacije Mozilla koja stoji iza pretraživača Firefox je razvoj operativnog sistema za mobilne uređaje, koji će se delom zasnivati na Androidu kompanije Google, prenosi BBC. Ali, kada bude završen, Mozillin mobilni operativni sistem verovatno će postati ozbiljna konkurencija ostalim mobilnim OS.

Tim koji radi na projektu poručuje da će, u skladu sa politikom Fondacije Mozilla softver biti slobodan, a delovi koda biće objavljivani čim budu napisani.

Projekat Boot To Gecko (B2G) nadgleda tim koji je radio na Firefoxu, a novosti je na zvaničnom sajtu objavio Andreas Gal.

Novo Mozillino čedo delimično će se zasnivati na Androidu, ali će korisnički interfejs biti drugačiji, a sistem će u svakom slučaju biti otvoreniji od Androida.

Ako projekat bude uspešan, biće to još jedan ozbiljan "igrač" u oštroj konkurenciji koju čine Android i Chrome kompanije Google, Apple iOS i Microsoftov Windows Mobile 7.

Projekat je još u povoju, ali Mozillin tim poručuje da su osnovni "blokovi" softvera potrebni za formiranje OS već spremni. Planovi u vezi sa projektom objavljeni su na samom početku ne bi li se aktivirala zajednica okupljena oko Mozille koja bi mogla da doprinese njegovoj uspešnoj realizaciji.

Andeas Gal kaže da su ambicije Mozillinog tima velike, a postavljeni standardi visoki, dodajući da im je cilj da sve bude urađeno "u najboljoj tradiciji ranijih projekata otvorenog koda".

Krajnji cilj je "raskidanje okova vlasničkih tehnologija u svetu mobilnih uređaja".

(MONDO)

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi