KAKO IZGLEDA INTERNET BEZ KOMPANIJA KOJE VAS NON-STOP PRATE: Šta se dogodi kad izbacite Google, Fejs i Microsoft (FOTO) | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO IZGLEDA INTERNET BEZ KOMPANIJA KOJE VAS NON-STOP PRATE: Šta se dogodi kad izbacite Google, Fejs i Microsoft (FOTO)

Ukoliko ne možete da koristite internet bez ovih kompanija, šta to govori?

  Izvor: MONDO / Mozilla / Big Tech Detective

Ogroman broj ljudi je postao zavisan od usluga kompanija kao što su Google, Facebook, Amazon, Apple i Microsoft.

Verujemo da većina svakog dana upali muziku da sluša preko Spotify ili YouTube aplikacija, ili proveri društvene mreže da li je stigla koja poruka, sve u svemu koristimo brojne usluge ovih kompanija i u tome nema ničeg loše.

Pročitajte i ovo:

Opšte poznato je da većina tehnoloških giganata prikuplja informacije o svojim korisnicima, a uglavnom se iste koriste za poboljšanje njihovih usluga ili personalizovane reklame. Ipak, neretko se dešavalo da te informacije dospeju u tuđe ruke. Iako je poprilično kasno da izbrišete sve svoje tragove sa interneta, postoji mogućnost da probate kako izgleda internet bez ovih kompanija.

Economic Security Project je napravio ekstenziju za Chrome i FireFox koja se zove Big Tech Detective,a ona vam omogućava da surfujete internetom bez pristupa ovih kompanija. Sa njim možete videti sa kojih sve internet stranica tehnološki giganti primaju informacije, od onih najobičnijih, pa sve do onih osetljivih.

Ta alatka ima najpre funkciju da edukuje korisnika da su velike tehnološke kompanije važan deo svakodnevnice vašeg i našeg doživljaja na internetu, te naglašava sveobuhvatnu skalu i doseg ovih kompanija kod svih "digitalnih života". Ukoliko ne možete da koristite internet bez ovih kompanija, šta to govori?

Iako sajtovi koje posećujete sarađuju sa tim tehnološkim gigantima, to ne znači da su oni sveprisutni kako bi ukrali vaše podatke, prosto su i oni zavisni od njih, kao i mi, te koriste njihove usluge kao što su Amazon Web Services i mnogo, mnogo drugih sličnih usluga, a sve kako bi funkcionisali. Skoro svi internet pretraživači bivaju blokirani kada uključite ovu ekstenziju, razlog za to je što se mnogi oslanjaju na resurse tih kompanija. 

Na primer, DuckDuckGo učitava pretragu sa Microsoft-ovog endžina, ali to nije jedini slučaj. I Yahoo, Startpage, Ecosia, Bing, svi će biti blokirani, kao što kaže The Verge. Ekosistem koji su ove kompanije napravile dovodi do toga da samo velike zverke opstaju u ovom poslu, što najbolje pokazuje i video striming servis Rumble,nikad čuli za njih? Pa to je zato što svi koristimo YouTube, a ukoliko ukucate neki video u internet pretraživaču te kompanije, prva strana će vam biti ispunjena linkovima koji vode do YouTube-a.

Treba da znate, da u svakom trenutku možete da pristupite stranici ukoliko pritisnete dugme Unlock It, tada se katanac "otključava" kako biste mogli da uđete na sajt. Pored toga postoji opcija koja vam omogućava da napravite izuzetke za određene sajtove.

Kada smo već kod YT, ni tamo nismo mogli da uđemo, kao ni na brojne druge sajtove. Sve ovo vodi do zaključka da četiri-pet kompanija zaista imaju previše udela u nešto što bi trebalo da bude slobodno svima. Ovaj monopol se stvarao godina, konkurencija je mogla samo da im se pridruži ili da bude uništena, kompanija Apple je u poslednjih šest godina kupila više od 100 kompanija, poznato je da su Instagram i WhatsApp vlasništvo kompanije Facebook, takvih primera je previše.

Big Tech Detective vam neće sačuvati podatke od tih kompanija, čak i napominje da je to slučaj, kao što smo spomenuli njega smo koristili samo kako bi stekli i vizuelnu sliku moći vodećih korporacija. Ukoliko zaista želite slobodan internet bez oslanjanja na ove kompanije, onda se pogrešnoj crkvi molite. 

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA