PROŠIRENA ISTRAGA: Domaće firme "nameštale" cene računara, telefona, televizora i druge potrošačke elektronike? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PROŠIRENA ISTRAGA: Domaće firme "nameštale" cene računara, telefona, televizora i druge potrošačke elektronike?

Ispitivanje novih firmi zbog sumnji na ugrožavanje tržišta

  Izvor: Mondo

Postupke ispitivanja povrede konkurencije pokrenute protiv firmi Comtrade Distribution, Roaming Electronics i Tehnomanija Komisija za zaštitu konkurencije proširila je pokretanjem postupaka i protiv Gigatron eksport-importa, Tehnomedije centar, Emmezeta Srbija, XLS i Tehnomanija, saopšteno je 19. februara.

Postupci se vode radi ispitivanja postojanja restriktivnih sporazuma iz Zakona o zaštiti konkurencije kojima se ograničava konkurencija na tržištima maloprodaje potrošačke elektronike u Srbiji.

Možda će vas zanimati:

Komisija je tokom prošle godine analizirala uslove konkurencije na tržištu trgovine na veliko i malo potrošačkom elektronikom i preko uvida u javne podatke o cenama, utvrdila da se u maloprodajnim objektima, kao i na internet stranama maloprodavaca nudi potrošačka elektronika pod identičnim, ili gotovo identičnim cenama.

Do proširenja ispitivanja na nove firme dolazi na osnovu informacija i podataka kojima Komisija trenutno raspolaže. "Osnovano je pretpostavljeno da navedeni tržišni učesnici kao maloprodavci potrošačke elektronike nisu samostalno formirali maloprodajne cene proizvoda, već u saradnji sa uvoznicima i distributerima Comtrade Distribution, Roaming Electronics i Tehnomanija", saopštila je Komisija.

Određivanje cene u daljoj prodaji kao posebna vrsta povrede konkurencije, navodi Komisija, može biti učinjena kako samo od strane dobavljača, tako i od strane dobavljača i maloprodavca, a tada je maloprodavac zajedno s dobavljačem odgovoran.

Komisija za zaštitu konkurencije pozvala je sva lica koja raspolažu podacima, ispravama ili drugim relevantnim informacijama koje mogu doprineti utvrđivanju činjeničnog stanja da im ih dostave.

Šta vi imate da kažete na ovu temu?

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(MONDO / Tanjug)

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA