GOOGLE PREGOVORA SA HRVATSKOM: Ogromna količina novca je u igri! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

GOOGLE PREGOVORA SA HRVATSKOM: Ogromna količina novca je u igri!

Tačni iznosi naknada za Hrvatsku još uvek nisu poznati.

  Izvor: YouTube/ Printscreen/ Google

U Hrvatskom saboru je trenutno u proceduri novi Zakon o autorskom i srodnim pravima, koji se bavi sličnom problematikom koja je nedavno bila aktuelna u Francuskoj i Australiji, a tiče se autorskih prava za sadržaje koje servisi poput Google News prenose na svojim platformama.

U Francuskoj je Google postigao dogovor s najvećim izdavačima o plaćanju naknade za preuzete sadržaje, sudbina pregovora u Australiji je još neizvesna, a potpredsednik Google News-a, Ričard Gingras, objašnjava kakva je situacija s pregovorima sa Hrvatskom.

Možda će vas zanimati:

Pomenuti novi hrvatski zakon uređuje pitanja autorskih prava u ovom slučaju na način da se o njima pregovara kolektivno, što u Google-u ne razumeju. Iako su već počeli pregovore s hrvatskim vlastima, nije im sasvim jasno ko bi trebalo da zastupa kolektivne interese izdavača, navodi Tportal.

Google, kaže Gingras, podržava izdavače u celom svetu, što direktno finansijski, što kroz plaćanje autorskih prava za sadržaj koji u potpunosti koriste kroz Google News Showcase. Ono što se ne plaća nigde jeste prikaz sadržaja u rezultatima pretraživanja, odnosno za linkove i isečke iz sadržaja, a to je u skladu sa EU Direktivom o autorskim pravima.

Hrvatski nacrt Zakona o autorskom i srodnim pravima je u suprotnosti s EU Direktivom jer predviđa kolektivno pregovaranje i ne dopušta pojedinačnim izdavačima da odlučuju o svom sadržaju, navodi on.

Zato Google-u "nije ugodno" da u Hrvatskoj pregovara s Društvom za zaštitu novinarskih autorskih prava o EU Direktivi, jer ih ne vide kao zakonskog kolektivnog pregovarača. O zakonodavnim rešenjima su već razgovarali s predstavnicima Vlade Hrvatske, a sa izdavačima pregovora za sada nije bilo.

Ono čemu se u kompaniji Google načelno protive, po njima predstavlja zastarelo rešenje koje bi predviđalo plaćanja za linkove i isečke vesti. Nasuprot tome ponudili su, kao i u Australiji i Francuskoj, podršku izdavačima kroz program ShowcaseGoogle je lani najavio da će kroz taj program tokom tri godine uložiti dodatnu milijardu američkih dolara, povrh stotina miliona dolara koliko od ranije troši na podršku medijskoj industriji, prenosi Tanjug.

Tačni iznosi naknada za Hrvatsku nisu poznati Gingrasu, kao ni koliko bi mogli da traju pregovori kako s hrvatskim vlastima o zakonodavnim rešenjima, tako i sa izdavačima.

Google News Showcase je ove nedelje postao aktivan u Australiji, Nemačkoj, Kanadi, Brazilu, Francuskoj, Japanu, Ujedinjenom Kraljevstvu i Argentini. U njega je uključeno preko 450 izdavača čijim sadržajima korisnici mogu besplatno da pristupaju, čak i ako je reč o člancima koji su inače zaključani iza "pejvola" (paywall, preplata koja vam otključava sadržaj).

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA