ZABRANJENI MOBILNI TELEFONI U ŠKOLAMA: I roditelji i đaci besni zbog ove odluke! (ANKETA) | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZABRANJENI MOBILNI TELEFONI U ŠKOLAMA: I roditelji i đaci besni zbog ove odluke! (ANKETA)

Osim što će decu sprečiti da troše vreme na gledanje u ekran, ova odluka smanjiće i klasu razliku među decom, smatraju kineski stručnjaci.

  Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Ministarstvo obrazovanja Kine donelo je odluku o kojoj se već neko vreme šuškalo - potpuno su zabranjeni mobilni telefoni deci u školama.

Ova odluka doneta je zbog prevencije internet zavisnosti, ali i da bi se zaštitila i pospešila koncentracija dece i sprečilo oštećivanje njihovog vida.

Možda će vas zanimati:

Samo đacima, koji dobiju saglasnost škole i roditelja napismeno, biće omogućeno donošenje telefona u školu, ali i njihovo korišćenje u samo određenim situacijama. Škole u Kini žele da ohrabre i roditelje i decu da komuniciraju više na druge načine, osim mobilnim telefonom, ali ova odluka naišla je na jak otpor - kako samih đaka, tako i roditelja.

Dnevni list China Daily objavio je da se na Weibo kineskoj mreži i drugim internet mrežama povela izuzetno aktivna, ali i žustra debata o tome da li je ovo dobar potez, koji štiti decu ili nije. Mnogi roditelji zabrinuti su za bezbednost svoje dece i žele da su u mogućnosti da non-stop budu sa njima u kontaktu.

Ipak, da je situacija s telefonima van kontrole govori i podatak CINIC-a (China Internet Network Information Centre) da čak 74 odsto dece ispod 18 godina ima mobilni telefon i da na taj način svakodnevno pristupa internetu. Zbog toga su vlasti u Kini zabrinute da deca pristupaju nedoličnom sadržaju, ali i da preterana izloženost internetu jednostavno utiče loše na zdravlje dece, pre svega na njihova čula i kasnije reakcije u ponašanju, na otuđivanje od svakodnevice i da stvara i druge fizičko-motoričke probleme. Zavisnost od interneta se, takođe lakše stiče u mlađem dobu, napomenuli su iz tog Centra.

Dokazana je veza povećanja kratkovidosti kod dece ispod 18 godina i vremena provedenog uz mobilni telefon i ekrane uopšte, zbog čega Kina ima strategiju udaljavanja dece i mladih ispod 18 godina od ekrana. Od 2018. godine zbog toga je na snazi zakon, koji sprečava maloletnike da igraju i igre radnim danima duže od sat i po, a vikendom od tri sata.

Francuska već učinila isto, sprema se i Velika Britanija

U Francuskoj je zakonom zabranjena upotreba telefona osnovcima i srednjoškolcima od septembra 2018. godine. Učenicima je dozvoljeno da donesu mobilne telefone u školu, ali su u obavezi da ih drže sve vreme u ormarićima. Mobilni telefoni mogu biti učenicima dostupni samo u slučaju hitnih situacija ili u "nastavne svrhe", odnosno kad to predmetni nastavnik odobri.

U Velikoj Britaniji je, tokom istraživanja sprovedenog 2020. godine tokom razrade nacrta o zakonu, koji bi regulisao upotrebu pametnih i drugih telefona u školama sprovedena i anketa među roditeljima učenika. Više od polovine roditelja bila je za to da se deci ograniči ili ukine pristup mobilnim telefonima dok su u školi.

Tamošnje škole sad imaju pravo da same odluče u vezi sa korišćenjem telefona đacima, a učitelji su u istom istraživanju otkrili da sve više vremena troše na objašnjavanje deci da su mobilni telefoni štetni i da ne bi smeli da ih koriste toliko koliko ih sad koriste.

Kakav je vaš stav o ovoj temi? Šta mislite, da li bi trebalo uvesti ovako nešto i kod nas?

Anketa

Da li u Srbiji treba zabraniti korišćenje mobilnih telefona u školi?

  • Da

    83.67% (41)

  • Ne

    16.33% (8)

Da li u Srbiji treba zabraniti korišćenje mobilnih telefona u školi?

Rezultati

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(MONDO / BBC)

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi