KAKO SU ŠTREBERI SA REDDIT MREŽE NAPRAVILI HAOS Wall Street buržujima i oterali ih 13 MILIJARDI DOLARA U MINUS! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO SU ŠTREBERI SA REDDIT MREŽE NAPRAVILI HAOS Wall Street buržujima i oterali ih 13 MILIJARDI DOLARA U MINUS!

Padaju akcije društvenih mreža zbog GameStop-Reddit haosa.

  Izvor: Mondo

Internet industrija se nalazi u epicentru GameStop-Reddit ludila i mada trgovci svakodnevno idu na platforme društvenih medija, kako bi izneli svoje viđenje situacije na berzi, akcije Twitter mreže i Facebook-a nisu ni krajem januara uspele da izdrže pritisak.

Twitter je pao za 2,0 posto tokom trgovinske sesije, mada je prošlu sedmicu završio sa dobitkom od 5,0 procenata, a Facebook je izgubio 2,5 posto vrednosti, dok je na nedeljnom nivou potonuo za 6,0 odsto, prenosi CNBC.

Možda će vas zanimati:

Akcije Facebook kompanije su zaključene u petak na 258,33 dolara, a analitičari smatraju da će tonuti i dublje, možda i do nivoa od 223 dolara, što bi otprilike bio gubitak od 14 procenata.

Tržišni posmatrači ovakav razvoj situacije pripisuju neredu, koji je na berzi izazvala grupa amatera sa društvene platforme Reddit.

O čemu se tačno radi

Naime, grupa učesnika na Reddit-ovoj stranici WallStreetBets, koja je trenutno ugašena, procenila je da su veliki igrači na Njujorškoj berzi, odnosno neki tzv. hedž fondovi, namerno potcenili akcije kompanije GameStop, koja se bavi prodajom kompjuterskih igara i koja se već duže vreme nalazi u nezavidnoj finansijskoj situaciji. Odlučili su da krenu s kampanjom nagovaranja malih ulagača da zajedno napumpaju cenu akcije GameStop-a, tako što će pokrenuti veliki talas kupovine deonica te firme.

"Ono što niko nije očekivao bio je masovan odziv investitora-amatera, kojima se igra protiv The Wall Street-a učinila zabavnom i privlačnom, zato što će, ako uspeju, naučiti pameti hedž fondove koji su, kladeći se na nisku cenu akcije GameStop-a, očekivali da izvuku dobit", navodi Viktor Vresnik, urednik u Jutarnjem listu. Rezultat masovnog odziva bio je dramatičan skok cene GameStop-ove akcije koja je za tri nedelje porasla sa 18 na 347,51 dolara.

Hedž fondovi su svoju transakciju s GameStop-om bazirali na takozvanom trgovanju na kratkoj poziciji - trgovanje pozajmljenim akcijama, koje na osnovu kratkoročnog ugovora moraju da vrate na određeni datum onome od koga su pozajmili. To znači da su hedž fondovi pozajmljivali akcije GameStop-a od brokera, zatim ih prvo prodavali u očekivanju da će im cena pasti, da bi ih potom otkupili po nižoj ceni. Ostvarenu razliku u ceni stavili bi sebi u džep i u utvrđenom roku vratili akcije onome, ko im ih je ustupio. Računali su pri tome na umeren pad cene GameStop-a, jer su svi pokazatelji nagoveštavali da će se akcija te kompanije spustiti sa 18 na 15 dolara.

A onda se umešala grupa entuzijasta sa Reddit-a koja je, kupujući akcije GameStop-a preko platforme Robinhud, pogurala njihovu cenu naviše za preko hiljadu posto u odnosu na onu na koju su se iskusni igrači iz hedž fondova obavezali da isplate na dan isteka terminskog ugovora. Fond koji je na GameStop-u planirao da umereno zaradi, na dan isplate se našao 13 milijardi dolara u minusu, i bio je prisiljen da pokrene stečajni postupak.

 Facebook lokacija isključiti, Kako isključiti Facebook lokaciju, Facebook lokacija off, Facebook saveti Izvor: MONDO / Marko Čavić

Sve je bilo legitimno

Zašto na akciju investitora-ametera Reddit-a nije reagovao regulator finansijskog tržišta? Zato što niko nije prekršio pravila, kaže Vresnik. "Akteri sa Reddita su potez odigrali javno, bez povlašćenog pristupa informacijama, bez uvezanih interesa, jer pre akcije koju su pokrenuli oni sami nisu bili deoničari GameStop-a. Prva namera im je bila da ukažu na nakaradnost sistema u kojem cena akcije može trikom da zaživi samostalno, nezavisno od života kompanije izdavača, a onda i da zaradi, što je legitimno", objašnjava on.

Dodaje da postoji klasičan način na koji rade veliki igrači s The Wall Street-a. Osnov je, kaže, uvek u promociji vlastitog portfelja na velikim globalnim konferencijama (Davos, MMF, STO…), na večerama s partnerima, potencijalnim klijentima, a onda i prezentaciji tako prikupljenog znanja državnim zvaničnicima. Jednom kad cela priča završi na Bloomberg, CNBC, The Financial Times i drugim medijima, posao se može smatrati obavljenim, a cena njihove robe osiguranom.

"Ništa drugo nisu uradii ni ''štreberi'' s Reddit mreže'. Predstavili su svoj stav javnosti, objasnili zašto GameStop smatraju potcenjenim i pozvali ulagače da im se pridruže. Jedino što to nisu uradili u Davosu ili Vašingtonu, nego u čitanoj alternativnoj grupi na Reddit stranici. Ono što je Twitter napravio politici, kad je amaterima omogućio direktan uticaj na vrh, Reddit je u protekle tri nedelje napravio The Wall Street-u", zaključuje Vresnik.

Kako se vama čini ova priča?

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(MONDO)

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA