AMERIČKA ZABRANA I ZA XIAOMI: Kineski proizvođač označen kao “komunistička vojna kompanija“! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

AMERIČKA ZABRANA I ZA XIAOMI: Kineski proizvođač označen kao “komunistička vojna kompanija“!

Treći najveći proizvođač telefona na svetu stavljen na tzv. crnu listu.

  Izvor: MONDO / Xiaomi

Trampova administracija je XIaomi označila kao “komunističku kinesku vojnu kompaniju“, što je kvalifikovalo da bude jedna od kompanija na tzv. crnoj listi, i to prema Izvršnom nalogu odlazeće Trampove administracije još od novembra 2020. godine.

Ova odluka zabranjuje američkim poslovaocima sa hartijama od vrednosti i investicionim kompanijama da ulažu kapitalne resurse u investicije, koje finansiraju “komunističku kinesku vojnu kompaniju“ i nalaže im da moraju da prodaju svoj udeo u njima do određenog roka, kraće - da se povuku!

Možda će vas zanimati:

U tom izvršnom nalogu je navedeno da “NR Kina iskorišćava investitore iz Sjedinjenih Država da finansira razvoj i modernizaciju svoje vojske“, prodajom hartija od vrednosti američkim investitorima, koji trguju na javnim berzama u SAD-u i u inostranstvu.

Za sada ova odluka ne znači da će Xiaomi imati problema sa lancem snabdevanja, ali nije potpuno jasno šta odluka sve može da prouzrokuje kompaniji u budućnosti.

Utvrdivši Xiaomi za jednu od ovih vojnih kompanija, koja je, takođe proizvođač pametnih telefona broj tri trenutno na svetu, Uprava SAD se nada da će američke kompanije prodati Xiaomi do novembra 2021. godine. Čini se da Xiaomi ne pripada ovoj listi zajedno sa drugim industrijskim, vazduhoplovnim, hemijskim i telekomunikacionim kompanijama. Huawei je, takođe na ovoj listi, ali to je verovatno zato što ta kompanija masovno gradi telekom infrastrukturu, ne zbog telefona i drugih uređaja, koji su kolateralna šteta ove zabrane.

Preostalo je manje od nedelju dana pre preuzimanja administracije Bajdena, pa postoji mogućnosti da se ovaj nalog poništi. Pitamo se da li će nova administracija uopšte ublažiti napetost između SAD-a i Kine i hoćemo li ikad dočekati situaciju u kojoj kineski proizvođači telefona konačno ulaze na američko tržište zasićeno Apple i Samsung telefonima?

Xiaomi je u izjavi za The Verge naveo da posluje u skladu sa svakim aktivnim zakonom i da će pažljivo razmotriti detalje američkih preduzetih koraka, kako bi mogli adekvatno da odgovore.

Šta vi mislite o svemu ovome?

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(MONDO / GSMArena)

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA