UHVAĆENI U LAŽI: Kažu da nas ne prate, ali to ipak čine! Korisnici masovno BRIŠU APLIKACIJU | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi dokazi

UHVAĆENI U LAŽI: Kažu da nas ne prate, ali to ipak čine! Korisnici masovno BRIŠU APLIKACIJU

Autor Marko Čavić
Autor Marko Čavić

Donedavno jedna od omiljenih aplikacija za dopisivanje krenula je brzo nizbrdo…

Izvor: MONDO / WhatsApp

WhatsApp je ažurirao svoje Uslove korišćenja i Politiku privatnosti kako bi se “bolje integrisao sa Facebook proizvodima i servisima“.

Na kraju, od 8. februara vaši WhatsApp podaci, uključujući broj telefona, informacije o tome šta ste gledali kroz aplikaciju, gde ste išli i kad ste punili bateriju i na koju ste Wi-Fi mrežu bili nakačeni, biće podeljeni sa Facebook platformom i njenim kompanijama sa kojima sarađuje.

Možda će vas zanimati:

Jedine opcije koje imate - prihvatite novosti ili napustite WhatsApp.

Velika prašina podigla se oko ovoga i još važnije - veliki broj ljudi napušta WhatsApp, jer različiti izvori obaveštavaju nas o tome šta se sad moramo da delimo od podataka sa drugim aplikacijama i servisima. Signal je, izgleda najviše profitirao od WhatsApp situacije, pa je ta aplikacija broj jedan u Google Play, APK Pure i sličnim prodavnicama, ali i na AppStore prodavnici za iPhone i iPad tj. iPod. Takođe, Telegram je dobio veliki broj novih korisnika, kao i ostale aplikacije, o kojima smo već pisali.

Nažalost, loša situacija po WhatsApp se nastavlja. Na zvaničnom blogu aplikacije objavljeno je šta to WhatsApp ne čini svojim korisnicima i neko je namerno ili slučajno slagao! Između ostalog, na infografiku se jasno naznačava da WhatsApp ne prikuplja podatke o kretanju korisnika, ali se u novim Uslovima korišćenja, koji su ažurirani početkom godine, jasno vidi da to nije tako.

U odeljku Automatically Collected Information novih Uslova poslovanja jasno se kaže: “Informacije o lokaciji. Uz vašu dozvolu prikupljamo i koristimo precizne informacije o lokaciji sa vašeg uređaja kada odlučite da koristite funkcije povezane sa lokacijom, na primer kada odlučite da delite svoju lokaciju sa kontaktima ili pregledate lokacije u blizini ili lokacije, koje su drugi delili sa vama“.

Da stvar bude zanimljivija i gora, čak i ako ne koristite lokacijske servise kroz WhatsApp aplikaciju on vas prati: “Čak i ako ne koristite naše funkcije povezane sa lokacijom, mi koristimo IP adrese i druge informacije kao što su pozivni brojevi telefonskih brojeva za procenu vaše opšte lokacije (npr. grada i države). Informacije o vašoj lokaciji koristimo i u svrhu dijagnostike i rešavanja problema“.

Nejasna formulacija u Politici privatnosti napominje da vam WhatsApp daje “izbor“ da isključite pristup lokaciji i ne koristite nikakve funkcije povezane sa lokacijom. Međutim, dalje se kaže da platforma i dalje prikuplja informacije poput vaše IP adrese i pozivnog broja telefonskog broja, koji koristite za WhatsApp aplikaciju.

Što se tiče deljenja ovih podataka sa Facebook-om, u Politici privatnosti dalje stoji: “Sarađujemo sa nezavisnim dobavljačima usluga i drugim Facebook kompanijama, kako bi nam pomogli da radimo, pružamo, poboljšavamo, razumemo, prilagođavamo, podržavamo i plasiramo naše usluge“. Stoga WhatsApp jasno navodi da informacije o vašoj lokaciji deli sa trećim licima, kao i sa drugim Facebook kompanijama.

Ovo će, verujemo dodatno naneti štetu ionako poljuljanom kredibilitetu WhatsApp aplikacije. Ipak, prema našoj anketi - WhatsApp je druga najpopularnija aplikacija za dopisivanje, kojoj u Srbiji (i regionu) najviše veruju. Čak oko 24 procenta ispitanika, od više od 4.150 učesnika ankete, koristi trenutno WhatsApp i veruje mu.

Da li ćete vi ostati uz WhatsApp?

Anketa

Kojoj aplikaciji za dopisivanje vi najviše verujete?

 • Viber

  50% (256)

 • Signal

  13.09% (67)

 • Telegram

  11.91% (61)

 • WhatsApp

  9.57% (49)

 • Messenger

  3.91% (20)

 • Nije na listi...

  2.93% (15)

 • Skype

  2.73% (14)

 • iMessage

  1.76% (9)

 • Riot

  1.56% (8)

 • Wickr

  1.37% (7)

 • Threema

  0.59% (3)

 • Wired

  0.39% (2)

 • Google Allo

  0.19% (1)

Kojoj aplikaciji za dopisivanje vi najviše verujete?

Rezultati

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(MONDO)

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi