POTRAGA ZA TORENTIMA OPADA: Google planski uništava pirateriju! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POTRAGA ZA TORENTIMA OPADA: Google planski uništava pirateriju!

Da li vi skidate torente?

  Izvor: Mondo / YouTube/ Printscreen/ Walt Disney Studios

Pre nešto manje od dvadeset godina su se pojavile torent internet stranice, što je dovelo da razvijanja ekosistema piraterije.

Pojedini takvi sajtovi su privatni ili zatvoreni, odnosno su pristupačni samo članovima te zajednice, dok su drugi okrenuti širokim narodnim masama, kao što je The Pirate Bay.

Možda će vas zanimati:

Putem internet pretrage se lako moglo dolaziti do istih, od piratskih striming platformi, do stranica gde preuzimate sadržaj, ili linkovi sajtova, sve se pojavljivalo jednom kada ukucate na Google-u dati pojam. Takva dostupnost je normalno išla u korist vlasnicima takvih sajtova, dok kreatori (odnosno nosioci autorskih prava) čiji je sadržaj upravo preko ovih "voda" ilegalno preuzet, su bili vidno nezadovoljni piraterijom. Iako su godinama tražili da se ukinu takvi sajtovi, to se nije dogodilo, ali takve stranice sve manje i manje se nalaze, što se dalo primetiti i prethodnih godina.

Kompanija Google aktivno sputava stranice koje imaju veliki broj zahteva za uklanjanje. To povređuje piratski internet saobraćaj, a situacija se ove godine znatno pogoršala! TorrentFreak je u saradnji sa kompanijom MUSO, koja se bavi praćenjem piratskog sadržaja, prikupila podatke koje daju u uvid piratski saobraćaj sa internet pretraživača. Ti podaci nisu limitirani samo za Google, ali kada uzmemo u obzir da poseduje najveći udeo u tržišu, onda shvatamo zašto je najvidljiviji.

Prvi grafikon u našoj galeriji pokazuje posete javnim torent, striming i sajtovima za preuzimanje u periodu od decembra 2019. godine, pa do novembra 2020. godine. Vidan je pad od oko 10%. Kao što možete da primetite, vidi se da trend piraterije opada u prethodnih nekoliko godina. Podaci pokazuju da je došlo do naglog porasta u martu i aprilu, za šta udela ima i koronavirus, ali posećenost je nakon toga nastavila da pada.

Drugi grafikon se tiče piratskog saobraćaja putem internet pregledača. Osetan pad, znatno veći nego što se očekivalo. Od decembra 2019. pa do novembra 2020. godine pretraga piratskih stranica je opala za trećinu. Nije samo to, postoje veoma zanimljivi paterni. Taj trend je počeo sredinom januara, na početku pandemije. Potom je ovaj slobodni pad nastavljen u maju, kada je učinjena i najveća šteta.

Ovi datumi nisu slučajnost, oni se preklapaju sa dva velika ažuriranja algoritma kompanije Google koji je najavljen 2019. godine. Prvi je bio 13. januara, dok je drugi bio 4. maja 2020. Više od 20% saobraćaja je palo samo u tom mesecu. Iako Google nije zvanično potvrdio da je njihov algoritam ciljao piratske internet stranice, ovi podaci sugerišu da očito postoji veza.

TorrentFreak je kontaktirao i operatera jedne od najveće torent internet stranice, koji je hteo da ostane anoniman, te je otkrio da su imali pad od 35% kada je u pitanju promet sa Googlepretraživača. Pre samo nekoliko nedelja je Google pustio u rad novi algoritam, podaci kompanije MUSO ne pokrivaju taj period. Svakako mi ćemo da nastavimo da pratimo, pa ćete biti obavešteni o novim informacijama!

Uzmite u obzir da su sve popularnije platforme gde je potrebno da platite mesečnu preplatu kako bi pristupili celom sadržaju, kao što su Netflix, Disney+ i mnoge druge... 

Anketa

Da li koristite torente?

  • Da.

    81.66% (472)

  • Ne.

    18.34% (106)

Da li koristite torente?

Rezultati

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA