ČOKOLADE OD 80 GRAMA I SMARTFONI BEZ PUNJAČA, jer smo mi tako dozvolili - neka se čuje i vaš glas, AKO STE PROTIV! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ČOKOLADE OD 80 GRAMA I SMARTFONI BEZ PUNJAČA, jer smo mi tako dozvolili - neka se čuje i vaš glas, AKO STE PROTIV!

Autor Smart Life

Danas mnogo toga prolazi, jer mi - ćutimo!

  Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Ovo je lični stav MobIT novinara i pogled na sadašnju situaciju u mobilnoj industriji.

Zašto je danas postalo normalno da se mobilni telefon dobije bez punjača i bez slušalica - jer se mi nismo pobunili da bude drugačije!

Možda će vas zanimati:

Odavno su čokolade od 100 grama prvo poskupele, a onda im je mera smanjena na 90, pa čak i na 80 grama. I ne samo uvoznim čokoladama, nego i mnogim Made in Serbia čokoladama. Mnogi toga nisu ni svesni, iako su ove nove, moderne i lakše čokolade vidno tanje. Oni, koji smanjenje jesu primetili - ćute i takva je, vrlo slična situacija i sa mobilnim telefonima.

SMartfoni su svake godine sve skuplji i to nije izmišljotina - to je realnost, koju potvrđuju i godišnja istraživanja različitih kompanija za praćenje kretanja na mobilnom tržištu. Tokom 2020. godine najviše su poskupeli Sony telefoni, pa onda Xiaomi uređaji. Ali, to već znamo, zar ne - da su telefoni sve skuplji i sve moćniji svake sezone, ali ko nam je kriv, kad svi želimo noviji, bolji i lepši telefon?!

Ipak, trenutno se, slično situaciji sa čokoladama, smanjuje i pakovanje mnogih telefona i to otvara brojna pitanja - od ekologije, preko interesa proizvođača do toga šta je zaista najbolje i za korisnike i za planetu.

Odavno telefoni srednje klase mnogih proizvođača dolaze bez slušalica, posebno oni najjeftiniji modeli, a korisnicima se ta činjenica pravda smanjenjem cene uređaja. S obzirom na to da su slušalice, koje prate mnoge telefone srednje klase, o jeftinim telefonima da i ne govorimo, realno krševi na to smo svi nekako svesno zažmurili da bi uštedeli neki evro. To je nekako čak i uredu, jer su slušalice stvarno loše. Ipak, novi trend je da se u kutiju s telefonom ne pakuje ni punjač, a to je stvar, koja je krucijalna i ne bi trebalo da bude izborna.

Apple je prvi najavio da nijedan novi i stari iPhone više neće dolaziti s punjačem. Neće ni Apple Watch satovi, iPod plejeri, čak ni novi bežični punjači, koji će od “dodatne opreme“ imati samo kabl, bez strujnog adaptera. Apple kaže da već imamo dovoljno punjača, da su deponije elektronskog otpada već prevelik balast za Zemlju, ali i da to čini da bi zaštitio životnu sredinu.

“Struka“, koja se bavi proračunima raznih stvari, dokazala je vrlo brzo nakon Apple najave, da to nema veze sa ekologijom, nego isključivo s profitom i da su izostankom punjača i slušalica u paketu iPhone i drugi uređaji, zapravo drastično poskupeli, iako se to na prvi pogled ne vidi. Takođe, stručnjaci smatraju da se izbacivanjem punjača, koji bi se kupio dodatno, zapravo povećava količina otpada, koja s njim dolazi, jer taj punjač zasebno svakako mora u nečemu da dođe upakovan.

Međutim, ljudi su prihvatili iPhone bez punjača, a ja ne znam nijednog vlasnika iPhone telefona, čiji se originalni ili lažni punjač nije rascvetao i raspao, čak smo i pisali o tome na MONDU u posebnoj temi. I da je OK kupiti telefon od 1.000 i više evra bez slušalica i punjača rekao je bukvalno ceo svet, osim Francuza, koji su zakonom obavezali Apple da, ipak ubaci sluške uz svaki prodati iPod, iPad i iPhone uređaj. Moraće, jer neko im je rekao ne i Apple mora da poštuje tu odluku!

Apple primer je sledio je, a ko drugi, nego - Xiaomi. Izbacili su punjač i zvanično iz pakovanja svog novog telefona i u najavi pred premijeru rekli kako će na samom događaju objasniti zašto je to tako. Objašnjenje nismo čuli, makar ne bilo kakvo smisleno, ali se digla “kuka i motika“ na internetu, pa se kineski proizvođač naprasno predomislio. Punjač neće biti u kutiji samo u Kini za sada. Zapravo, neće biti u jednoj varijanti prodajnog paketa, za one, koji ga ne žele. Ko ga želi - dobiće ga, ali u drugoj prodajnoj verziji, sa punjačem. Opšta zbrka! Ni sam proizvođač ne zna šta ga je snašlo!

Do globalne verzije telefona ostalo je nekoliko meseci i kompanija je (u tobož izjavi za jedan domaći medij, iako je izjava preneta u celom svetu makar 24 sata pre toga, lol) obelodanila da još uvek razmišlja o tome da li će ubaciti punjač uz svoj novi telefon ili neće - a, zašto mislite da je to tako?!

Ako mene pitate - jednostavno je! Ukoliko korisnici izvrše pritisak, kao što su to činili talasanjem i svojim lošim komentarima nakon same najave izbacivanja punjača pred premijeru - punjač ostaje. Ako svi budu nezainteresovani, kao što je u Apple slučaju - to se neće desiti.

Da li ćemo biti ovce i dalje i ćutati dok plaćamo više za manje i gutati sve što nam stručnjaci marketinga (njima svaka čast na više nivoa, rade bogovski posao) predstavljaju kao inovacije i neočekivane novotarije zavisi isključivo od nas.

Ali, nisu samo Apple i Xiaomi u pitanju. Eksperimentišu i drugi proizvođači, a prvi, koji bi se mogao prikloniti ovom trendu je i Samsung sa Galaxy S21 serijom uređaja za početak. Dakle - to je nešto o čemu očigledno trenutno razmišlja svaki proizvođač telefona...

Hoću punjač u paketu s telefonom! Bolje bi bilo i da se vaš glas čuje!

Anketa

Da li uz telefon treba da se dobijaju slušalice i punjač?

  • DA! To je osnovna stvar svakog telefona.

    94.88% (852)

  • NE! Imamo dovoljno punjača i slušalica, ovako se čuva okolina.

    5.12% (46)

Da li uz telefon treba da se dobijaju slušalice i punjač?

Rezultati

P. S. Da, deponije elektronskog otpada su sve veće i veće, ali se taj problem neće rešiti tako što će bilo ko izbaciti punjač i slušalice iz prodajnog paketa telefona. Punjači i slušalice čine zanemarljiv procenat ukupne količine elektronskog otpada, u Apple slučaju tek oko 0,05%, i pisali smo i o tome, naravno! Pročitajte, pre nego što opravdate bilo koga na tom osnovu ;)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(MONDO)

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA