NEMA VIŠE "CENA U INBOX"! Velike promene u kupovini preko interneta, objavljen i spisak CRNIH TRGOVACA | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NEMA VIŠE "CENA U INBOX"! Velike promene u kupovini preko interneta, objavljen i spisak CRNIH TRGOVACA

Objavljen spisak “crnih trgovaca“ na internetu u Srbiji.

  Izvor: YouTube/ Printscreen/ TechJunkie

Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) i Udruženje za zaštitu potrošača Vojvodine objavili su spisak na kome se nalazi 98 trgovaca koji prodaju na društvenoj mreži Facebook za koje se sumnja da ne posluju u skladu sa propisima.

U najvećem broju slučajeva reč je o prodaji odeće i obuće, a u saopštenju ove dve organizacije za zaštitu prava potrošača se navodi da se do liste, koja nije konačna, došlo na osnovu provere nekih trgovaca na društvenoj mreži Facebook, što je rađeno u saradnji sa potrošačkim organizacijama članicama NOPS.

Možda će vas zanimati:

Provera je rađena jer je uočeno da je ove godine, kada je porastao promet u elektronskoj trgovini, primećeno da veliki broj trgovaca ne prodaje u skladu sa zakonima, pritom ne poštuju ni etičke norme i da je rast broja trgovaca koji posluju na crno posebno izražen na društvenim mrežama.

Naglašava se da Zakon o elektronskoj trgovini propisuje koje informacije pružalac usluge elektronske trgovine mora da poseduje, među kojom je i obaveza da ako navodi cene, one moraju biti jasno naznačene, posebno se mora naznačiti da li su u te cene uključeni troškovi dostave, ostali manipulativni troškovi, porez i drugi troškovi koji na njih utiču.

Ukoliko trgovac poseduje sve navedene podatke i ukoliko su isti tačno navedeni smatra se da on posluje u skladu sa Zakonom i da je kupovina kod takvog trgovca bezbedna, u smislu da se u toj situaciji primenjuju i odredbe Zakona o zaštiti potrošača i drugih zakona kojima se reguliše poslovanje van poslovnih prostorija trgovca“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se međutim da broj potrošača, koji se javljaju potrošačkim organizacijama u vezi sa kupovinom putem društvenih mreža od neregistrovanih prodavaca, svakodnevno raste. Takođe i da nažalost, u ovakvoj situaciji, odredbe Zakona o zaštiti potrošača nisu primenjive, odnosno ne važe i potrošačke organizacije ne mogu da postupaju, niti pruže adekvatne pravne savete, izuzev da potrošače upute na samostalni sudski postupak, navodi se u saopštenju.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(Mondo / Tanjug)

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA