WIKIPEDIA SRBIJA POPULARNIJA NEGO IKAD: Najtraženiji domaća serija, nezaobilazni Đoković i KRSNE SLAVE! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

WIKIPEDIA SRBIJA POPULARNIJA NEGO IKAD: Najtraženiji domaća serija, nezaobilazni Đoković i KRSNE SLAVE!

Wikipedia Srbije obeležava 15 godina postojanja i otkriva neke zanimljive podatke o popularnim temama i najpopularnijim člancima.

 Izvor: Tanjug, Frank Augstein/AP

Wikipedia na srpskom jeziku broji više od 640.000 članaka i na listi svih Wikipedia enciklopedija trenutno zauzima 20. mesto.

To je rezultat rada brojnih volontera, učenika i studenata, institucija kulture, zavoda i udruženja u cilju promovisanja obrazovanja i podizanja svesti o njegovom značaju, koje okuplja Wikimedia, udruženje za prikupljanje i širenje slobodnog znanja.

Možda će vas zanimati:

Wikipedia Srbije obeležava 15 godina postojanja, a kako za Tanjug kaže menadžer Ivana Madžarević, ta organizacija sarađuje sa institucijama kulture, bibliotekama, muzejima, zavodima, institutima, svim onim institucijama, koje imaju kulturno nasleđe u svojim arhivama, a koje žele da ga digitalizuju i koriste ovu enciklopediju kao alat za predstavljanje kulturnog nasleđa širem društvu.

Dnevno se, kaže, postavi i dopuni od 30 do 50 tekstova, a ti sadržaji odmah su vidljivi i dostupni na internetu, dok administratori prate izmene u realnom vremenu i ukoliko nema referenci upućuju kreatora da tekst ispravi.

Tokom prošle godine, prvih 10 najposećenijih članaka na srpskom jeziku bili su serija Besa, Novak Đoković, Šaban Šaulić, krsne slave... Akcija pisanja članaka na temu ljudskih prava, u kojoj je učestvovalo 11 urednika, za samo 10 dana, donela je čak 110 napisanih i dopunjenih sadržaja. Kad je reč o kontroli tačnosti sadržaja koji se postavljaju, Madžarević kaže da su za to zaduženi takozvani patroleri i administratori...

"Tekst može da se dopunjava kroz vreme, a patroleri postavljaju šablon, koji upozorava čitaoce da tekst nije gotov, odnosno da neko radi na njemu", ukazuje Madžarević. Kaže i da se trenutni rad organizacije prilagodio novim okolnostima epidemije kovida-19, te da nije redukovan broj zaposlenih. Događaji se organizuju onlajn, a realizuju se i tzv. uređivački maratoni i dopunjavaju članci.

Naglašava da Wikipedia treba da bude otvorena i slobodna i da svako može da kreira sadržaje, jer je osnovna vizija da se Wikipedia i drugi Wiki projekti popularizuju i obogate novim sadržajem u akademskom okruženju.

Proglasiće se i najuspešniji projekat, a sagovornica kaže da je on još uvek iznenađenje, te da je reč o nagradi za volontere i njihov rad.

Koliko često i za šta vi koristite Wikipedia sajt?

Pogledajte

00:06
Wikipedia Redizajn video (MobIT)
Wikipedia Redizajn video (MobIT)
Izvor: MONDO / Wikipedia
Izvor: MONDO / Wikipedia

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(MONDO / Tanjug)

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi