PRVI PUT U SRBIJI: Master studije iz oblasti gejminga - prijavite se, jer je ovo velika šansa! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRVI PUT U SRBIJI: Master studije iz oblasti gejminga - prijavite se, jer je ovo velika šansa!

Ovo su prve master studije iz oblasti gejminga u Srbiji nastale kroz saradnju državnih univerziteta i nekih od najpoznatijih domaćih gejming studija.

  Izvor: MONDO / Inicijativa Digitalna Srbija

Inicijativa Digitalna Srbija i Univerzitet u Kragujevcu najavljuju konkurs za upis na Master 4.0 program pod nazivom Razvoj kompjuterskih igara.

Ovo su prve master studije iz oblasti gejminga u Srbiji nastale kroz saradnju državnih univerziteta i nekih od najpoznatijih domaćih gejming studija, a prijavljivanje zainteresovanih kandidata trajaće od 12. do 19. novembra.

Možda će vas zanimati:

Pravo na upis imaju svi studenti koji su stekli visoko obrazovanje na osnovnim akademskim studijama u obimu od 240 ESPB na srodnim umetničkim ili studijskim programima iz polja tehničko-tehnoloških nauka. Kandidati neće polagati prijemni ispit, već će se rang lista utvrđivati na osnovu rezultata prethodno završenog školovanja.

Planirano je da se na program upiše najviše 35 studenata – 15 školarina obezbediće Ministarstvo prosvete, pet Inicijativa Digitalna Srbija (bez obaveze prakse ili zaposlenja u kompanijama, koje okuplja ova organizacija), pet Univerzitet u Kragujevcu, dok će najviše deset studenata samostalno finansirati školovanje.

Gejming, kao atraktivna i konstantno rastuća grana privrede, izazov je za mnoge mlade ljude i zahteva sve veći priliv stručnjaka koji digitalne umetnosti vide kao svoju karijeru. Verujemo da će Univerzitet u Kragujevcu opravdati poverenje polaznika ovog kursa i da ćemo, u saradnji sa drugim učesnicima u realizaciji ovog nastavnog programa, otvoriti put ka najvišim obrazovnim i naučnoistraživačkim dometima iz ove oblasti“, rekao je rektor kragujevačkog univerziteta prof. dr Nenad Filipović.

Tokom tri semestra programa, budući studenti će biti u prilici da slušaju predmete kao što su:

  • digitalna animacija
  • 3D modelovanje
  • principi zvuka i muzike u kompjuterskim igrama i
  • sistemi virtuelne realnosti.

Pored Univerziteta u Kragujevcu, na osnovu uslova Javnog poziva Ministarstva prosvete koje su ranije ove godine definisali predstavnici Inicijative Digitalna Srbija, Asocijacije industrije video-igara Srbije, Kabineta predsednice Vlade Srbije i nacionalne platforme Srbija stvara, sredstva za realizaciju dobio je i beogradski Univerzitet umetnosti u saradnji sa Matematičkim fakultetom. Upis studenata na ovaj program planiran je za početak naredne školske godine. 

Akcenat će biti stavljen i na poslovne veštine potrebne za uspeh na globalnom gejming tržištu, a posebno na preduzetništvo, čiju važnost naglašava Nebojša Đurđević, direktor Inicijative Digitalna Srbija, organizacije koja je pokrenula Master 4.0.

Srpski gejming sektor je već prepoznat kao izuzetno perspektivan kad ga je prošle godine američka organizacija Startup Genome uvrstila u jedan od dva sektora domaćeg startap ekosistema sa najvećim potencijalom. Prema nekim procenama, u Srbiji već postoji više od 100 studija i timova koji se bave pravljenjem igara. Za dalje jačanje ovog sektora važno je osigurati ne samo da postojeće kompanije mogu da zaposle kadrove sa relevantnim znanjima, već i da izgradimo ljude koji će biti spremni da pokrenu nove kompanije, probiju se na globalnom tržištu i nastave da stvaraju nove poslove“, objasnio je Đurđević.

Program je okupio predavače sa Fakulteta inženjerskih nauka, Filološko-umetničkog fakulteta, Instituta za informacione tehnologije i Prirodno-matematičkog fakulteta, ali i predavače iz inostranstva i predstavnike softverskih kompanija među kojima su 3Lateral, Playrix RS i Ubisoft, kao i Steinbeis institut, Comtrade Digital Services i Propter.

Program podrazumeva i obaveznu stručnu praksu od najmanje osam nedelja u nekoj od uključenih kompanija.

Adrian Đura, čelni čovek beogradskog studija jednog od lidera u svetskoj industriji zabave, kompanije Ubisoft, prokomentarisao je: “Mi imamo procese za zapošljavanje koje kandidati treba da prođu i često imamo slučaj da nam dođe neko ko ima mnogo znanja iz drugih oblasti, ali im fali i neko znanje iz gejming industrije. Ovaj master program će im mnogo pomoći u smislu unapređenja znanja, ali i da se istaknu tokom procesa i lakše dođu do zaposlenja“.

Više informacija o programu Master 4.0 dostupno je na sajtu Inicijative Digitalna Srbija.

Digitalna Srbija Master 4.0 video (MobIT)
Izvor: Inicijativa Digitalna Srbija

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA