MISIJA INTERNET SRBIJA 2025: Svako domaćinstvo da ima pristup brzom fiksnom širokopojasnom internetu! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MISIJA INTERNET SRBIJA 2025: Svako domaćinstvo da ima pristup brzom fiksnom širokopojasnom internetu!

Uskoro svuda pristup fiksnom širokopojasnom internetu u Srbiji.

 Izvor: MONDO / Motorola

Vlada Srbije priprema širok program podsticaja za izgradnju širokopojasne infrastrukture u ruralnim predelima, sa ciljem da 2025. godine nijedno domaćinstvu u Srbiji ne bude bez pristupa fiksnom širokopojasnom internetu, objavljeno je na Bizit konferenciji.

To će omogućiti paralelno korišćenje više servisa, poput televizije, onlajn videa i slično, rekao je načelnik odeljenja za razvoj digitalne agende u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Milan Dobrijević.

Možda će vas zanimati:

Na Bizit konferenciji, organizovanoj sa ciljem da se odgovori šta se može uraditi kako bi ekonomske posledice zdravstvene krize bile što manje, istaknuto je da je ekonomska kriza u svetu uzrokovana pandemijom virusa korona dovela do pada proizvodnje i prihoda u velikim industrijskim sistemima od 40 odsto, u malim i srednjim preduzećima i do 70 odsto.

Nije izuzet ni IT sektor gde je u 60 odsto kompanija zabeležen pad prihoda u odnosu na lane.

Dobrijević je rekao da je prvi udar korone bio zastrašujući po sve sve one koji su obezbeđivali infrastrukturu za elektronske komunikacije u novim okolnostima. “To je bilo na nivou vanredne situacije. Mereno brojem poziva imali smo količinu saobraćaja kao u novogodišnjoj noći s tim što su oni trajali po 45 minuta umesto po 30 sekundi“, istakao je.

Dodao je da smo zahvaljujući radu operatera, koji su izdržali udare i od 60 do 100 odsto, povećanja prenosa podataka, obezbedili da i građani i privreda budu pokriveni komunikacijama i da se nastavi sa delatnostima gde je to bilo moguće.

Prema njegovim rečima Vlada Srbije i resorno ministarstvo su sa svoje strane intenzivirali aktivnosti i ono što sledi jeste širok program podsticaja za izgradnju širokopojasne infrastrukture u ruralnim predelima. Dobrijević je izrazio nadu da 2025. godine nećemo imati domaćinstva u Srbiji koje neće imati pristup fiksnom širokopojasnom internetu. Ukazao je na to da za više stotina procenata narasla potreba za korišćenjem kolaboracionih platformi, kako video, tako i tekstualnih, što zahteva odgovor industrije i kako bi se korisnicima ponudilo sve što im je potrebno.

Naveo je i da je u proteklih šest meseci znatno promenjena struktura korisnika telekomunikacionih usluga, jer među njima ima ljudi, koji nemaju skoro nikakav nivo digitalnih veština ili je taj nivo veoma nizak. “Sad moramo raditi na tome da budemo odgovorni u pružanju usluga sve ranjivijim grupama i da posebno obratimo pažnju na način na koji ih štitimo, kako oni ne bi sebi i nama naneli neku štetu“, rekao je Dobrijević.

Kako bi se najbolje odgovorilo na trenutne izazove on je naveo tri prioriteta vlade i resornog ministarstva.

Prvi je obezbeđivanje fiksnog pristupa širokopojasnom internetu svima u zemlji, drugi omasovljenje elektronske identifikacije i kvalifikovanog elektronskog potpisa, kao i podizanje digitalnih veština svih kategorija stanovništva.

Šta vi mislite o ovom planu Vlade Srbije?

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi