SRBIJA POČELA DA OGRANIČAVA PRISTUP INTERNETU!? Društvene mreže se usijale zbog ovog slučaja: "Polako postajemo Kina!" | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SRBIJA POČELA DA OGRANIČAVA PRISTUP INTERNETU!? Društvene mreže se usijale zbog ovog slučaja: "Polako postajemo Kina!"

Greška ili pokušaj cenzure?

 Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/Marcos Calvo

Naša zemlja je mogla da se pohvali slobodom interneta, što zemlje kao što su Kina, Rusija i mnoge druge nemaju.

Jedan slučaj sa društvenih mreža je uznemirio ostale korisnike koji su potom podelili fotografiju koja ukazuje da toj internet stranici ne možete da pristupite.

Možda će vas zanimati:

Korisnik društvene mreže Twitter podelio je fotografiju kako ne može da pristupi jednoj internet stranici, a razlog nije bio to što je ta stranica uklonjena, niti loša veza, već je u istoj prepisci operater objasnio u čemu je stvar.

Počev od 15. oktobra, na osnovu Zakona o igrama na sreću, nismo u mogućnosti da vam obezbedimo saobraćaj prema željenoj destinaciji“, stajalo je u njihovom odgovoru, a potom su objasnili da je jedini način za poštovanje Zakona i privatnosti korisnika u ovom slučaju blokiranje pristupa internet stranicama koje su na spisku nadležne Uprave.

Jedini organizator klasičnih igara na sreću koji je naveden u ovom zakonu jeste Državna lutrija Srbije. Ipak u Share fondaciji ukazuju: "Novi Zakon o igrama na sreću praktično nema drugačije odredbe u vezi sa onemogućavanjem pristupa inostranim igrama na sreću u odnosu na stari. Može se reći da je u pitanju tendencija da se specifičnim tumačenjem određenog zakona obezbedi neki osnov za blokiranje servisa na internetu, što se moglo videti i sa skorašnjim pokušajem da se blokira aplikacija CarGo. Takođe, pristup igrama na sreću ne omogućavaju samo operatori elektronskih komunikacija, te bi se širokim tumačenjem „onemogućavanja pristupa" na apsurdan način mogli obuhvatiti snabdevači strujom, kompanije koje izdaju platne kartice, banke i tome slično".

Na ovoj objavi se pokrenulo i pitanje da li operateri mogu da proslede državnim organima podatke o korisnicima koji posećuju određene stranice. U Fondaciji ističu da u srpskom pravnom okviru ne postoji adekvatan pravni osnov!

Pre osam godina je ovoj temi pisao i tadašnji Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić, upozoravajući da je to „mali povod za veliko pitanje". U februaru te 2012. je internet provajderima stigao dopis Ministarstva finansija (Uprava za igre na sreću), kojim se zahteva da hitno izvrše blokadu pristupa internet stranicama inostranih priređivača igara na sreću, prenosi StartIT. Tada im je zaprećeno i kaznama, ali u Krivičnom zakoniku na koji su se pozivali postojale su samo kazne za neovlašćeno priređivanje igara na sreću, a provajderi svakako nisu ti koji te igre priređuju.

Zbog toga je Šabić ukazao da u tom potezu da u tom potezu ministarstva vidi „pretenzije da se interveniše u sadržinu sredstava javnog obaveštavanja". Istakao je da bi tako nešto bilo protivno Ustavu: „U Republici Srbiji nema cenzure. Nadležni sud može sprečiti širenje informacija i ideja putem sredstava javnog obaveštavanja samo ako je to u demokratskom društvu neophodno radi sprečavanja pozivanja na nasilno rušenje Ustavom utvrđenog poretka ili narušavanje teritorijalnog integriteta Republike Srbije, sprečavanja propagiranja rata ili podstrekivanja na neposredno nasilje ili radi sprečavanja zagovaranja rasne, nacionalne ili verske mržnje, kojim se podstiče na diskriminaciju, neprijateljstvo ili nasilje".

Zbog svega ovoga se pokrenulo pitanje, da li je ovo novi pokušaj cenzure ili je pitanje lošeg tumačenja zakona?

Kakvo je vaše mišljenje o ovoj temi?

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(Mondo / StartIT)

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi