PROŠIRENA REALNOST I ZA KUĆNE LJUBIMCE? Neće vam se dopasti gde će slati pse! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PROŠIRENA REALNOST I ZA KUĆNE LJUBIMCE? Neće vam se dopasti gde će slati pse!

Rotvajler Mater je dosta pomogao u ovom istraživanju.

  Izvor: US Army

Američka vojska je pokazala kako izgledaju naočare za proširenu realnost (augmented reality) kod pasa.

One su dizajnirane kako bi psi primili zadatke sa distance.

Možda će vas zanimati:

Ovu tehnologiju je napravila firma Command Sight kojom upravlja laboratorija za istraživanje američke vojske (ARL). Uz pomoć ovih naočara, psi će moći da izvide da li na terenu ima eksploziva i drugih opasnosti, uz upustva. Naočare su dizajnirane tako da onaj ko upravlja njima može da bude na bezbednoj distance. Do sada su vojnici davali direktne signale rukama ili laserom, što je zahtevalo da vojnik bude u blizini. To više neće biti slučaj, pošto se ove AR naočare uveliko upotrebljavaju.

Unutar naočara pas može da vidi vizuelni indikator, uslov je da se istreniraju da nauče da prate te znakove kako bi stigli do određene tačke. Sve što pas vidi, moći će da vidi i onaj koji daje instrukcije. AR će se koristiti kako bi psima zadali komande, nije za pse da ih koiriste kao što to ljudi rade” – objašnjava doctor Stifen Li, senior naučnik u ARL.On je objasnio da proširena realnost drugačije radi kod pasa nego kod ljudi: “Vojni pas je veoma uzbuđen zbog potencijala ove tehnologije” – otkriva Li.

Svaki par naočara se posebno pravi za svakog psa sa vizuelnim indikatorom koji pomaže da dođe do cilja. Ovakve naočare same po sebi nisu ništa novo, vojni psi su ih već koristili zbog protektcije od loših uslova, ali proširena stvarnost je nova!Projekat je i dalje u ranoj fazi, ali prvi rezultati obećavaju. Rotvajler Mater je dosta pomogao u ovom istraživanju. Command Sight će dobiti i veći budžet kako bi napravili bežičnu verziju koja će svakako biti praktičnija od sadašnje.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA