"RUKE SU MI UKALJANE KRVLJU": Dobila otkaz, pa rešila da iznese prljav veš najpopularnije društvene mreže! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"RUKE SU MI UKALJANE KRVLJU": Dobila otkaz, pa rešila da iznese prljav veš najpopularnije društvene mreže!

Istina konačno isplivala na videlo.

 Izvor: Mondo / Y Combinator


Nakon što je dobila otkaz u američkoj kompaniji Facebook, bivša zaposlena radnica je na svoj poslednji dan napisala memo u kom je otkrila sve detalje kako se ova kompanija ophodi sa lažnim nalozima koji manipulišu glasačko telo.

Sofi Zang je radila na tome da identifikuje lažne naloge koji su korišćeni u manipulativne svrhe da bi se uticalo na rezulat izbora.

Možda će vas zanimati:

Ona je istakla aktivnost ovih naloga širom sveta, a kako to obično ide, lažni podaci i informacije su prolazili kroz pukotine ovog sistema.

"U tri godine koliko sam provela radeći za Facebook, pronašla sam mnogobrojne pokušaje inostranih nacionalnih agencija da iskoriste našu platformu na visokom nivou kako bi zavarali svoje građane i izazvali internacionalnu reakciju u više navrata" - napisala je Zang koja je odbila da govori za BuzzFeed.

Ističe da je imala uticaj na izbore u više zemalja:
"Lično sam imala odluke koje su uticali na izbore bez nadgledanja, preduzela sam mere za sprovođenje protiv istaknutih političara širom sveta, da sam izgubila ukupni zbir"

Ovaj memo okrivljuje Facebook za neuspeh da sačuva integritet. Facebook je prosto odustao od odgovornosti za maligne aktivnosti na ovoj društvenoj mreži, a takav potez bi mogao da utiče na politiku država van Sjedinjenih Američkih Država ili zapadne Evrope.
Zangova je našla veliki broj neautentičnih profila koji su učestvovali u promovisanju kampanje predsednika Azerbejdžana. Napomenula je da je Facebook pokrenuo istragu godinu dana nakon što je ona prijavila problem, a istraga je još uvek u toku. Ovoj kompaniji je trebalo devet meseci kako bi reagovali na koordinovanu kampanju koja je uticala na javno mnjenje u Hondurasu. Zangova je istakla da se isti patern dogodio u Boliviji i Ekvadoru.

"Smatram da sam stavljena u nemoguću poziciju, uhvaćena sam između lojalnosti svojoj kompaniji i lojalnosti celog sveta. Poslednja stvar koju sam htela da uradim je da odvratim pažnju sa naših napora za predstojeće predsedničke izbore u Americi, ali ipak znam da će ova objava postati viralna" - rekla je Zangova.

Ona je odbila 64.000 dolara otpremnine, tako je izbegla da potpiše ugovor o obelodanivanju informacija. Zangova je zahvaljujući toj odluci mogla da progovori javno, bez bojazni da će je neko sudski goniti, a svoju moć govora je iskoristila da se obrati pažnja na uticaj društvenih mreža na izbore.

U drugim primerima, Zangova je otkrila informacije o velikoj mreži lažnih računa koja se koristi za pojačivanje i manipulisanje informacija o COVID-19. Obelodanila je da je Facebook izbrisao 672.000 objava koja su se ticala izveštaja iz aprila u kom je otkriveno da su pojedini nalozi bili umreženi sa sadržajem o koronavirusu na stranici španskog ministarstva zdravlja.

Za kraj je istakla kako je ovaj posao uticao na nju, nije mogla da spava, osećala se odgovorno kada su zavladali građanski nemiri na mestima na kojima nije odredila prioritet za istragu i akciju.
"Donela sam bezbroj odluka, od Iraka do Indonezije, od Italije do El Salvadora. Individualno, uticaj je mali u svakom slučaju, ali je svet veliko mesto. Iako sam napravila najbolju odluku baziranu na znanju kom sam imala u tom trenutku, ultimativno, ja sam ta koja je odlučila da ne dajem prioritet svakom slučaju, znam da imam krv na svojim rukama!" - zaključila je Zangova.

Mark Zakenberg suđenje (MobIT)
Izvor: ABC News.

Da li vi nalećete na lažne profile koji propagiraju određenu agendu na ovoj društvenoj mreži?

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi