Srbija i Nemačka neće proterivati Huawei iz svojih 5G mreža, operatori da biraju uz poštovanje određenih mera | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija i Nemačka neće proterivati Huawei iz svojih 5G mreža, operatori da biraju uz poštovanje određenih mera

Nakon što je Slovenija odlučila da zabrani Huawei 5G opremu u svojim mrežama reagovali domaći stručnjaci, koji se slažu sa Nemcima.

  Izvor: MONDO / Huawei

Slovenija je početkom marta najavila da će ispitati pojedinosti o štetnosti 5G mreže, pa je kasnije najavila da će do kraja godine veći deo zemlje biti pokriven 5G mrežom.

Izgleda da su Slovenci znali da će morati, usled američkih pritisaka da istisnu Huawei iz tog posla, na šta ukazuje i srpska pomoćnica ministra telekomunikacija, Irini Reljin, koja je još jednom istakla da je naučna zajednica svakako bila iznenađena pozivom slovenačkih vlasi na obustavljanje izgradnje 5G mreža.

Možda će vas zanimati:

S druge strane, Nemačka neće isključiti Huawei kao dobavljača opreme za 5G, navodi Frankfurter Allgemeine Zeitung. Savezna kancelarija za bezbednost informacija (BSI) najpre će izvršiti proveru tehnologije za opremanje 5G mreže, koja im je dostavljena na odobrenje. Kako se navodi, spisak sigurnosnih mera biće usvojen Zakonom o telekomunikacijama. 

Prema izveštaju, koncept “političke pouzdanosti” biće deo zakona. Proizvođaču može biti odbijeno odobrenje uprkos bezbednosnoj proveri od strane Savezne kancelarije za bezbednost informacija (BSI) samo ako Savezna kancelarija, Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo ekonomskih poslova istovremeno izraze zabrinutost u vezi sa dobavljačem, a na osnovu “političke pouzdanosti”.

Međutim, ovo je praktično nemoguće s obzirom na to da su se Federalna kancelarija i Federalno Ministarstvo ekonomije više puta izjašnjavali protiv isključenja kompanije Huawei samo na osnovu činjenice da se radi o kineskoj kompaniji.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Horst Sihofer, takođe je protiv isključenja kompanije Huawei iz širenja 5G mreže u Nemačkoj.

Srbija: Nemamo pravo nikog da isključimo

Pomoćnica ministra za telekomunikacije, Irini Reljin, izjavila je za Tanjug da Srbija neće zabranjivati nikog, jer to nije po zakonu niti iko to želi. Ona dodaje da se po našim zakonima, koji su u potpunosti u saglasnosti sa EU, može očekivati potpuna tehnološka neutralnost u razvoju 5G servisa i mreža u Srbiji.

"Mi nemamo pravo da sprečavamo bilo koju tehnologiju da se razvija, operatori mogu da izaberu opremu kog proizvođača hoće i država nema na to nikakvog uticaja", rekla je ona. Kako ističe kod 5G mreže bezbednost podataka nije ništa drugačija nego što je bila u 4G mreži.

"Imamo dobru zaštićenost podataka i očekuje se da ćemo je imati i ubuduće", kaže ona.

Reljin očekuje da će operatori u Srbiji odluku o izboru proizvođača opreme doneti verovatno u skladu sa tim kakvu tehnologiju i kog proizvođača imaju u prethodnim generacijama. "To je inženjerski gledano optimalno rešenje. Telekom operatori ne vole da su u mreži upućeni samo na jednog proizvođača. A u mreži našeg nacionalnog operatora to i postoji", kaže profesorka ETF-a i dodaje kako operatori opremu biraju po mogućnostima, razvojnim planovima i u skladu sa opremom na kojoj već rade.

Šta vi mislite o celoj ovoj situaciji?

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA