Qualcomm VEĆ TRAŽIO da Huawei telefoni imaju AMERIČKE čipove i žele da osiguraju do 8 MILIJARDI DOLARA novog prometa! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Qualcomm VEĆ TRAŽIO da Huawei telefoni imaju AMERIČKE čipove i žele da osiguraju do 8 MILIJARDI DOLARA novog prometa!

Ne samo da žele da uđu u Huawei telefone sledeće generacije, nego u Qualcomm-u žele da sačuvaju poziciju, koju već imaju u Kini zbog američkih zabrana.

  Izvor: MONDO / Marko Čavić

Huawei je rekao da u trenutnim okolnostima njegova podružnica HiSilicon više ne može da pravi čipove.

Iz tog razloga predstojeći modeli Huawei Mate 40 serije verovatno će biti i poslednji telefoni popularne kompanije, koji će pokretati Kirin SoC.

Možda će vas zanimati:

Kako smo pisali već u prethodnoj vesti, Qualcomm već sad pokušava da ubedi američku vladu da mu dozvoli da prodaje čipsete kineskoj kompaniji, navodi The Vall Street Journal.

Prema novom pravilu, strani proizvođači, koji koriste američku tehnologiju za pravljenje čipova moraju da dobiju licencu pre nego što ih prodaju Huawei-ju. Ukratko, HiSilicon je na kraju puta, što je već rekao i direktor Huawei kompanije Ričard Ju, a tajvanska kompanija za proizvodnju poluvodiča TSMC već je prekinula vezu sa kompanijom iz Kine.

Huawei sad nema drugog izbora nego da kupi čipove od drugih proizvođača, a Qualcomm želi da osigura svoju poziciju u Huawei telefonima pre nego što to uradi bilo koja druga kompanija. Proizvođač čipova tvrdi da zabrana izvoza ne bi sprečila kinesku kompaniju da dobije potrebne komponente od kompanija koje nisu iz SAD-a, a mogući gubitak bile bi milijarde dolara.

Navodno, Huawei pregovara sa MediaTek kompanijom za sve vrste čipova, uključujući i 5G, dok kompanija Samsung, koja pravi Exynos čipove, opet navodno trenutno nema plan da sarađuje sa kompanijom Huawei.

Qualcomm upozorava da bi izostanak američke kompanije iz novih Huawei telefona omogućilo udeo na tržištu 5G čipova rivalima u Kini i drugim zemljama. Ranije ove godine, HiSilicon je preuzeo Qualcomm kompaniji prvo mesto dobavljača čipova u Kini, koja je i dalje najveće tržište telefona i pametnih uređaja na svetu. Otkako je stavljen na entitetsku listu SAD, Huawei je povećao fokus na svoju matičnu zemlju što se mnogih stvari tiče i u tome bio manje-više vrlo uspešan. Ipak, ako više neće praviti svoje čipove, taj tržišni udeo otišao bi upravo Qualcomm-ovim rivalima, kad ta kompanija ne bi na vreme dobila dozvolu američke administracije.

Povećani tržišni udeo Huawei telefona i uređaja uopšte u Kini uticaće i na domaće kompanije poput kompanija Xiaomi i OPPO, koje dobijaju svoje čipove upravo od Qualcomm kompanije. Zato Amerikanci želi da prodaju svoje SoC-ove sa 5G mogućnostima i kompaniji Huawei, koja se odavno ne odlučuje za Qualcomm komponente, jer je imala dostojne alternative.

Kompanija Qualcomm kaže da tržište čipova u Kini godišnje vredi najmanje 8 milijardi dolara.

Administracija predsednika Donalda Trumpa želi da poveća američku tehnološku konkurentnost i to bi mogla biti ključna karika u korist Qualcomm-a. Ako dobije licencu, moći će da generiše milijarde dolara prihoda i uloži više u razvoj novih tehnologija. Takođe, američka kompanija insistira na tome da, ako joj se licenca odbije, Huawei ne bi bio previše pogođen, jer bi mogao da dobije nove komponente odnekud i na razne načine.

Kirin čipovi koriste se u telefonima, IoT uređajima, satovima, slušalicama i pametnim kućnim aparatima već godinama.

MONDO MobIT

Qualcomm je nedavno, takođe rešio spor o patentu sa kompanijom Huawei, pod kojim je kineska kompanija pristala da plati 1,8 milijardi dolara. On je bio značajan kupac za čip kompaniju do prošle godine, pre nego što se našao na tzv. crnoj listi, a u ovom trenutku je Qualcomm-ov biznis sa Huawei kompanijom zanemarljiv. Neke firme, uključujući Intel, Micron Technology i Xilinx, ali i Microsoft već su dobile dozvole za poslovanje sa Huawei-jem.

Prema ranijem izveštaju, Qualcomm zahtev će biti odobren. Ako se to zaista dogodi, Huawei P50 i Huawei Mate 50 serije telefona i mnogi jaki modeli srednje klase će verovatno imati ugrađen Snapdragon čipset, što sa stanovišta prosečnog korisnika nije loša stvar za imidž kompanije Huawei, jer ljudi Snapdragon percepiraju kao najmoćniji čipset bez obzira na sve.

Ostaje samo da se vidi koliko će to kompaniju Huawei koštati ulaganja i promena u samoj proizvodnji, što će se neminovno odraziti i na cenu telefona, jer je već najavljeno da će budući Android telefoni biti značajno skuplji upravo zbog povećanja cena Qualcomm kompanije ka korisnicima njihovih čipova.

Da li biste vi voleli da imate Huawei telefon sa Snapdragon čipsetom?

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Huawei MateBook X Pro video (MobIT)
Izvor: MONDO
Huawei MatePad Pro tablet i dodaci video (MobIT)
Izvor: MONDO

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi