Za JAČU SRBIJU trebaju nam robotika, 5G, digitalizacija, primena dronova | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za JAČU SRBIJU trebaju nam robotika, 5G, digitalizacija, primena dronova

Robotika, automatizacija proizvodnje, primena dronova, veštačka inteligencija i 5G tehnologije ključ su za budućnost razvoja ekonomija.

  Izvor: mondo/stefan stojanović.

Primena savremenih digitalno-tehnoloških rešenja i promena modela poslovanja u kompanijama, ali i malim preduzećima, obezbediće da rast Srbije bude i u narednoj godini iznad evropskog proseka, uveren je direktor Telekom Srbija kompanije, Predrag Ćulibrk.

"Trzavice" između svetskih giganata Amerike i Kine, Brisela i Vašingtona, kao i problem Bregzita, koji još traje, tlo su na koje je došla korona, a upravo u takvom stanju, svetske ekonomije i raspodele moći kapitala, globalnog strahovanja i pesimističnih prognoza, srpska privreda je, ne slučajno, pokazala "žilavost" i otpornost na velike udare, smatra Ćulibrk.

Možda će vas zanimati:

Na pitanje Tanjug agencije, koji segmenti privrede mogu da očekuju rast i kako on vidi buduće modele poslovanja, Ćulibrk odgovara da u načinu poslovanja verovatno više ništa neće biti isto kao pre pandemije. Zbog zatvaranja granica i socijalnog distanciranja, brojni sektori kao što su turizam, avio-saobraćaj odnosno transport, maloprodaja, industrija zabave, preko noći su pretrpeli ogromne gubitke.

Najveći trgovinski lanci sveta su zatvorili hiljade prodavnica, međutim, paralelno, u isto vreme se ulažu milijarde u onlajn prodaju svojih proizvoda. Taj proces bi se inače, u "normalnim" okolnostima, desio pre ili kasnije, ali za tri do šest godina, dok se danas transformacija poslovanja dešava "preko noći".

Nekim sektorima kao što je avio transport na primer, trebaće više godina da se vrate na nivo pre pandemije. Smatra da baš zato treba tražiti nova rešenja i poslovne modele, koji će pre svega da se baziraju na tehnološkim inovacijama.

Robotika, automatizacija proizvodnje, primena dronova, veštačka inteligencija, 5G tehnologije, prema njegovim rečima, ključ su za budućnost razvoja ekonomija.

 predrag ćulibrk, telekom, digital Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Ćulibrk je ubeđen da kada je reč o uticaju COVID-19 virusa na ekonomiju i zdravstvo, da je najgore za nama, ali napominje da neće biti lako ni jednoj zemlji i da je baš u takvim okolnostima važno da se ne čeka sa realizacijom novih poslovnih ideja. "Kompanije koje su bile digitalno orijentisane i pružale svoje servise i usluge građanima, potrošačima, njihova vrednost se uvećala", navodi on i to ilustruje procenama iz sveta da će onlajn trgovci povećati prihod u ovoj godini za 150 milijardi dolara.

E-komerc je velika šansa i perspektiva, naročito za ljude koji imaju preduzetnički duh i razmišljaju uvek malo više unapred, dodaje generalni direktor Telekom Srbija kompanije.

Pokazalo se, kaže Ćulibrk, da je strategija digitalne transformacije naše zemlje bila, kako je rekao "vizionarska", i da treba dodatno dati tom segmentu "malo gasa" ocenjujući da je perspektiva Srbije u tom smeru dobra.

Jednu od važnih lekcija koju nam je korona virus održao, prema mišljenju Ćulibrk, je i to koliko je važno u zemlji imati različite lance snabdevanja robama i uslugama, digitalno transformisati ekonomiju ali i očuvati poverenje između države, poslodavaca i zaposlenih.

Šta vi mislite o ekonomskim prognozama za Srbiju?

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA