Svet pozdravlja Viber odluku da ODSEČE OVE STVARI | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svet pozdravlja Viber odluku da ODSEČE OVE STVARI

Viber je odsekao sve Facebook veze i povukao reklame s Facebook i Instagram platforme iz protesta zbog loše prakse ove kompanije ka korisnicima i govoru mržnje i rasizmu.

  Izvor: MONDO portal

“Viber-ov prekid saradnje sa Facebook kompanijom, iako je veliko iznenađenje za mnoge, dokaz je da u Rakuten Viber kompaniji vrednosti stavljaju ispred profita, a pokazuje i da korisnici mogu demokratiju primeniti i preko aplikacija, koje koriste“, rekao je u izjavi za Tanjug izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević.

On je ocenio da prekidanje saradnje zbog neslaganja sa vrednostima, koje promoviše Facebook nije previše uobičajeno u svetu kompanija, koje danas sve uglavnom idu za profitom.

Možda će vas zanimati:

"Očigledno da je vrednosni element mnogo prisutniji kod Viber-a, nego kod Facebook-a“. Facebook je više godina bio na udaru kritika naročito zbog nasilja, a to je i jedan od razloga za prekid poslovne saradnje, koji je Viber naveo. "Ovo su multinacionalne kompanije, koje ulaze skoro u svačiji dom, odnosno svačiji telefon i na taj način mogu uticati na stvaranje pojedinih stavova i o politici, u ovom slučaju konkretno o onome što se dešava u Severnoj Americi, ali i o nekim drugim delovima planete", rekao je Antonijević.

Dodao je da je Viber, inače kompanija u vlasništvu japanskog konglomerata Rakuten, time poslao jasnu poruku da stoji iza sprečavanja nasilja. Antonijević je podsetio da je Fondacija za otvoreno društvo iz Njujorka slala poruke Facebook kompaniji o načinu na koji radi i da je nakon toga stiglo i izvinjenja Marka Cukerberga. "Sve to nekako treba staviti na papir kad gledamo gde se nalaze društveni mediji, koja je njihova uloga, koliko oni utiču na predstavu o životu koju građani imaju", ocenio je Antonijević.

Konstatovao je da je društvena akcija koja je prethodila prekidu saradnje Viber i Facebook platformi pokazala da korisnici mogu demokratiju primeniti i preko aplikacija koje koriste. "Mogu zahtevati i biti veoma aktivni u zahtevima ka multinacionalnim kompanijama, a to je poruka i za naše građane, da se kroz pojedine kompanije koje funkcionišu u Srbiji može uticati na njihov rad, njihove vrednosne stavove, može se zahtevati od svih kompanija da budu odgovorne kada se govori o ljudskim pravima, podsticanju nasilja, podršci grupama koje se bore protiv nasilja", kaže Antonijević.

Dodaje da se tako demokratija iz parlamenata i drugih arena spušta na društvene medije i nešto "što je zaista u svačijem telefonu". "Biće zanimljivo, treba pratiti ovaj uslovno rečeno sukob i videti kako će se on razrešiti", zaključio je Antonijević.

Šta vi mislite o Viber potezu - dobar ili ne?

Budite informisani bolje od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA