ONLAJN UPIS SREDNJE ŠKOLE u Srbiji, ali ne za sve đake | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ONLAJN UPIS SREDNJE ŠKOLE u Srbiji, ali ne za sve đake

Portal eUprava uskoro će omogućiti i elektronski upis nekih đaka, ne svih, u srednje škole širom Srbije.

  Izvor: MONDO / eUprava

U sredu i četvrtak, 8. i 9. jula 2020. godine, na Portalu eUprava biće dostupna nova usluga Elektronski upis - eUpis u srednju školu.

Ova nova usluga će biti omogućena za sve redovne škole i gimnazije osim muzičkih, baletskih, specijalnih i privatnih škola.

Možda će vas zanimati:

Po prvi put ove godine upis u srednju školu će biti dostupan potpuno elektronski - od podnošenja prijave za upis do notifikacije da je upis kompletiran, tako da učenici i njihovi roditelji ili drugi zakonski zastupnici ne treba da dolaze u školu radi upisivanja. Mogućnost upisa učenika direktno u školi postojaće i ove godine, ali je preporuka da se upis odradi onlajn preko Portala eUprava”, izjavio je Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu.

Škole će, po prijemu prijave, koju je roditelj popunio na Portalu eUprava, po službenoj dužnosti pribaviti podatke o učeniku iz:

  • matične knjige rođenih
  • evidencije prebivališta
  • informaciju iz zdravstvenog sistema o obavljenom lekarskom pregledu i
  • podatke o prethodno završenom obrazovanju.

Na toj bazi bi učenik i bio raspoređen u tu srednju školu. Takođe, na osnovu tih podataka i podataka, koje je roditelj popunio u prijavi, ovlašćeno lice škole će završiti upis, bez potrebe da roditelj dolazi u školu.

Dakle, potrebno je samo da roditelj ima kreiran nalog na Portalu eUprava kako bi  mogao da pokrene uslugu eUpis u srednju školu. Zbog toga svi roditelji (ili drugi zakonski zastupnici), koji imaju decu za upis u srednju školu treba da provere svoje naloge na Portalu eUprava. Ukoliko ih nemaju, potrebno je da ih kreiraju, kako bi 8. i 9. juna 2020. godine elektronski upisali svoje dete u srednju školu u kojoj je raspoređeno.

Što se tiče muzičkih, baletskih i specijalnih škola, upis se vrši 29. juna 2020, za šta je potrebno da se roditelji obrate tim školama, kako bi se informisali o posebnim uslovima upisa. I ove škole će u pozadini koristiti elektronski sistem za upis, tako da ni ovim roditeljima takođe neće biti traženi na uvid papirni dokumenti, ali će prisustvo roditelja i/ili učenika biti potrebno.

Budite informisani bolje od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA