ESKALIRAO konflikt Apple kompanije i programera u vrlo nezgodnom trenutku | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ESKALIRAO konflikt Apple kompanije i programera u vrlo nezgodnom trenutku

Kompanija usred skandala s programerima aplikacija, koji preti da zaseni najveću godišnju Apple konferenciju, koja se prvi put održava samo onlajn.

  Izvor: MONDO portal/ScreenShot

Programeri i proizvođači igara i aplikacija plasiranih preko AppStore prodavnice nisu već neko vreme zadovoljni tretmanom, koji im Apple kompanija pruža , navodeći da je tehnološki div iz Kupertina monopolista i da iskorišćava svoj povlašćen položaj.

Veliki broj programera i studija, koji plasiraju svoje digitalne proizvode preko AppStore platforme nezadovoljni su, između ostalog i visinom nadoknade za ostvarene kupovine kroz same aplikacije, igre i drugi digitalni sadržaj.

Možda će vas zanimati:

Stvar je u tzv. APPLE POREZU, koji iznosi oko 30 procenata, nekad i više od toga, na kupovine kroz aplikacije, igre i drugi digitalni sadržaj, koji Apple ubira od svake prodaje, koja se ostvari kroz aplikaciju preuzeti s AppStore-a.

Ovo nije novost, jer je Apple uveo ovakvu poslovnu politiku još 2011. godine, a još tada neki programeri i studiji shvatili su potencijalno veliki gubitak, koji ostali nisu. Recimo, tad je kompanija Treehouse, kao jedna od retkih, objavila da je Apple bacio nuklearnu bombu na sve njih (programere, studije i AppStore izdavače, pojedince i kompanije).

Aplikacija iFlow Reader povučena je sa AppStore platforme, jer je njen izdavač objasnio da niko pod tim uslovima nije u stanju da ostvari profit prodajući na iOS sistemu, osim same kompanije Apple. Iako je Apple kasnije i optužen da je muljao i nameštao cene elektronskih knjiga, između ostalog, u odgovoru onima, koji su se pobunili protiv nove Apple politike Stiv Džobs je rekao da će “biti usputnih poginulih“, misleći upravo na dva slučaja, koja smo pomenuli, objavio je The Financial Times. “Ne osećam se krivim zbog ove nove politike“, izjavio je tad Stiv Džobs u svom maniru, dodajući “tada nismo imali ovakvu politiku, sad imamo“.

U tom trenutku je to imalo prođu, sad je situacija drugačija.

Glas programera i uopšte onih, koji se bune protiv sistema u kojem učestvuju velike IT i tehnološke kompanije čuje se mnogo jače i dalje, a sad je situacija sa pobunom programera eskalirala baš u trenutku kad EU i SAD ispituju kompaniju Apple i njen moguć monopolistički položaj i njegovo iskorišćavanje u zvanične tri istrage, koje su pokrenute na Starom kontinentu i u Severnoj Americi.

Apple je nenadano napravio još jednu grešku u koracima baš u ovom trenutku, jer je pripretio aplikaciji HEY tj. njenim tvorcima da će biti izbačeni iz AppStore ponude, ako ne uvedu plaćanje kroz aplikaciju, a ne preko sajta kompanije, koja je stvorila HEY mejl klijent. Kad bi korisnik kupovao dodatke za HEY mejl klijent preko sajta proizvođača Apple ne bi ubirao 30 procenata od prometa i zato je kompanija i pretila aplikaciji.

Apple je 18. juna i zvanično odgovorio svima, koji se bune protiv politike uzimanja 30 procenata od svake transakcije obavljene kroz aplikaciju preuzetu iz AppStore prodavnice, da ne razmatraju promenu politike poslovanja u tom smislu. Povodom otvaranja istrage kompanija je kratko u odgovoru medijima navela da svake godine generiše milijarde dolara programerima i da žalbe ima izuzetno mali broj njih. Takođe, Apple je rekao da prigovaraju samo oni, koji žele “da se šlepaju uz AppStore prodavnicu“…

Mnogi programeri zadovoljni su time što im je “ulaz“ u AppStore omogućio da dopru do stotina miliona korisnika svakog dana i da moraju da prihvate ono što im se nudi, smatraju stručnjaci, ali bi istrage, koje se vode, ako dokažu da je Apple politika monopolistička i nepovoljna po programere mogle drastično da promene stvari za njih - nabolje.

Da je situacija sa Apple AppStore nepovoljna smatra i kompanija Microsoft, čiji su zvaničnici dali izjavu za američke medije u kojoj kažu da je situacija s prodajom i distribucijom aplikacija izmakla kontroli i da tu ima dosta posla za nadzorna tela o zaštiti konkurencije i to širom sveta…

Šta vi mislite, da li su programeri u pravu što se bune?

iPhone — App Store Privacy — Apple
Izvor: Apple

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati:

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi