Pentagonov stručnjak otkrio ISTINU o Huawei kompaniji: OVO je problem! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pentagonov stručnjak otkrio ISTINU o Huawei kompaniji: OVO je problem!

Jedan od najvažnijih Google stručnjaka, koji sad radi na vojnoj tehnologiji Pentagona, Erik Šmit, otkrio je konačno šta je problem Amerike i Huawei kompanije.

  Izvor: MONDO / YouTube (ScreenShot)

Prošlog maja (2019. godine) kompanija Huawei stavljena je na tzv. crnu listu SAD i zabranjena joj je saradnja sa američkim kompanijama, da bi ove godine, praktično na godišnjicu te zabrane Tramp dodatno pritegnuo šrafove i Huawei kompaniji otežao čak i proizvodnju čipova, ukoliko svaka od kompanija u lancu ne dobije izričitu dozvolu vlade SAD da sarađuje s kineskom kompanijom.

Ipak, sve to nije sprečilo kompaniju Huawei da napravi odstupnicu od Google kompanije, jer je Huawei već radio na sopstvenom sistemu i u aprilu pobedi Samsung i Apple i postane najprodavniji brend telefona na planeti.

Možda će vas zanimati:

Sve ovo izaziva veliku pažnju, pa je reagovao i nekadašnji direktor Google kompanije, Erik Šmit, koji sad radi na tehnološkim unapređenjima Pentagon tima. Dugo godina Šmit je bio izvršni direktor kompanije Google i među najzaslužnijima je za uzdizanje Android platforme. Šmit jei u Google kompaniji “koketirao“ sa američkim vlastima, pa je tokom 2013. godine čak učestvovao u humanitarnoj misiji oslobađanja jednog američkog građanina iz Severne Koreje, nakon čega su se na Google Maps platformi prvi put pojavile detaljne mape Severne Koreje, uključujući čak i navodne logore, bolnice i vojne objekte.

Erik Šmit već nekoliko godina radi kao vladin stručnjak u Pentagonu na razvoju novih tehnologija, servisa i drugih IT rešenja i za radio BBC govorio je na temu odnosa SAD i Kine, odnosno Huawei kompanije.

Iako se čini da je Šmit siguran da je Huawei počinio neka krivična dela, koja ga kategorizuju kao pretnju nacionalnoj bezbednosti SAD-a, ni on za to ne daje konkretne dokaze, kao ni jedan američki političar ili IT stručnjak do sada, ali Šmit prvi put javno, kao jedan visoko pozicioniran američki stručnjak ističe da je pravi problem, koji američki lideri imaju sa kompanijom taj da je Huawei kineska kompanija svetski poznatog imena, koja pravi bolje proizvode od konkurencije. Bivši direktor Google-a i Alphabet kompanije, koja je Google vlasnik, kaže da je “izuzetno važno da SAD ima konkretne odluke“, ali i to da kažnjavanje Huawei kompanije zbog njenog uspeha neće pomoći američkim građanima. Umesto toga, Šmit kaže da je "odgovor na Huawei ... takmičiti se s tom kompanijom boljim proizvodom i linijom proizvoda".

Deo razloga zbog kojeg američki čelnici ne vole da Huawei napreduje jeste zbog starih predrasuda, koje je i sam Šmit priznao da je imao. "Da su veoma dobri u kopiranju stvari, da su veoma dobri u organizaciji stvari, da na tome angažuju veliki broj ljudi, ali da neće uraditi ništa novo. Oni su veoma, veoma dobri u krađi, ako hoćete tako da kažem, naših stvari. To su upravo predrasude, koje odmah treba izbaciti. Kinezi su podjednako dobri, a možda i bolji u ključnim oblastima istraživanja i inovacija od zapadnih konkurenata. Ulažu u sve to više novca. Oni su, drugačije rečeno, usmereni prema svojoj državi na način drugačiji od Zapada. Mi ostali moramo da se organizujemo zajedno, da bismo se takmičili s njima", rekao je nekad izvršni direktor Google kompanije.

Šmit ističe da SAD i Kina, ipak moraju da rade zajedno kad je u pitanju tehnologija i da će Sjedinjene Države imati koristi kad obe zemlje budu radile na istoj platformi. Dodaje da Kina ima novca, resurse i tehnologiju, koja dominira i da je "pitanje da li rade na globalnim platformama ili rade na sopstvenim platformama? Što su platforme više razdvojene, to je opasnije. U interesu Zapada je da svaka tehnološka platforma u sebi ima zapadne vrednosti", primetio je Šmit.

I, šta sad vi kažete na celu ovu priču?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA