Sud čvrst: Google obmanjuje Android korisnike i MORA DA PLATI ZA TO! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sud čvrst: Google obmanjuje Android korisnike i MORA DA PLATI ZA TO!

Potvrđena visoka kazna za kompaniju Google zbog kršenja prava korisnika u vezi sa zaštitom podataka na Android operativnom sistemu.

  Izvor: MONDO / Google

Vrhovni administrativni sud u Francuskoj potvrdio je odluku kojom se od kompanije Google zahteva da plati najmanje 50 miliona evra zbog nedovoljne jasnoće i transparentnosti u vezi sa opcijama za zaštitu podataka za korisnike Android sistema.

Google-u je prva kazna izrečena u januaru 2019. godine, na osnovu novih evropskih pravila o privatnosti koja su stupila na snagu 2018. godine.

Možda će vas zanimati:

Američka kompanija uložila je žalbu na kaznu koju je izdala agencija za praćenje privatnosti podataka pri francuskom Državnom savetu, koji donosi konačne odluke u takvim slučajevima. Iz Saveta je nakon potvrde suda saopšteno da je Državna komisija za zaštitu podataka imala pravo da sankcioniše Google i da kazna nije neproporcionalna, javlja AP.

Kako se navodi, to je prvo regulatorno telo koje je sankcionisalo veliku međunarodnu internet platformu na osnovu novog evropskog propisa o zaštiti ličnih podataka, koji je stupio na snagu 25. maja prošle godine (GDPR). Taj novi propis omogućava određivanje kazne u vrednosti od četiri odsto godišnjeg saobraćaja na svetskom nivou za nepoštovanje obaveze zaštite ličnih podataka evropskih građana.

Kako je saopštila Komisija, korisnici Google-a "nisu bili dovoljno informisani" o tome na kakva pravila pristaju, prilikom prikupljana podataka kompanije za ciljano reklamiranje. Navodi se da korisnici nekad moraju da preduzmu pet ili šest koraka, kako bi otkrili kako ili za šta se njihovi podaci koriste, kao i da je Google-ovo objašnjenje korišćenja podataka korisnika opisano na "previše opšt i nejasan način".

Da li vi znate šta sve dajte Google-u kad pristanete na korišćenje Android-a?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi