Kineski proizvođač telefona je BROJ JEDAN na svetu, uprkos zabrani Amerike | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kineski proizvođač telefona je BROJ JEDAN na svetu, uprkos zabrani Amerike

Kompanija Huawei u aprilu je bila najveći svetski proizvođač telefona, a predviđa se sličan uspeh i za celo drugo tromesečje.

  Izvor: MONDO / Huawei

Teško je biti Huawei ovih dana, tačnije već neko vreme, posebno od kada su se SAD okomile na tu kompaniju zbog, kako tvrde veze sa kineskim državnim vrhom.

Pod okriljem industrijske špijunaže (za koje javno nisu pružile nikakve dokaze do danas), kao i navodne mogućnosti špijuniranja putem 5G mreža, SAD su zabranile kompaniji Huawei prodaju na američkom tržištu, a onda je usledilo i stavljanje Huawei kompanije na tzv. crnu listu, zbog čega je Huawei izgubio Google aplikacije i Android sertifikaciju, a onda i mogućnost kontinuirane izrade čipsetova za mobilne telefone.

Možda će vas zanimati:

Ipak, izgleda da se Huawei snašao i pored svega.

Podsetimo se obećanja Huawei kompanije, koje je dato tek nekoliko meseci pre pomenutih zabrana - "Bićemo broj jedan do kraja 2019. godine". Tad je kompanija, nakon premijere Huawei P30 linije telefona delovala više nego sposobno da ispuni to obećanje, a tadašnji Samsung Mobile direktor reagovao je brzo - "Bićemo broj jedan još 10 godina".

Onda je usledila zabrana i Huawei planovi su potpuno poremećeni, jer je kompanija morala da smisli rešenje za Android tj. za Google servise. Tako smo dobili Huawei Mobile Services, osnaženu AppGallery prodavnicu (koja je postojala i pre toga, ali je tek tad postala broj jedan po značaju za kompaniju) i Google Android je dobio neočekivanu konkurenciju - HMS.

Izgleda da je novi list, koji je kompanija bila prinuđena da okrene, zapravo ispao sasvim dobar, jer je po informacijama Counterpoint Research, analitičkoj kompaniji, koja je uz IDC pouzdan izvor istraživanja tržišta, Huawei u aprilu bio proizvođač mobilnih telefona broj jedan, sa oko 21,4 procenta tržišta.

Naravno, nije april cela godina, ali je dobro što planovi Huawei kompanije daju rezultate, jer to na kraju ima smisla i za Huawei, ali i za korisnike, koji imaju i veći izbor i više slobode da odluče šta žele da kupe.

Huawei se najviše podigao nakon stravičnog globalnog pada prodaje telefona u prva tri meseca zbog pandemije virusa korona, globalno, ali posebno u Kini, na svom matičnom tržištu, što je i pomoglo kompaniji da zauzme prvo mesto na svetskom smartfon tržištu, na kojem drugi proizvođači nisu uspeli tako brzo da se oporave tokom četvrtog meseca 2020. godine. Zanimljivo je da Counterpoint Research predviđa da bi Huawei mogao da bude najveći proizvođač telefona i tokom drugog tromesečja (april-jun), zbog svega što se na tržištu dešava trenutno, ali za to ova analitička kompanija ne daje nikakve konkretne brojke još uvek (maj još uvek nije analiziran do kraja u ovom trenutku).

S druge strane Samsung je imao pad od 29 procenata u odnosu na mart (tržišni udeo oko 19,1 odsto), zbog striktnih pravila sa korona virusom, posebno u Indiji i Evropi, a pad su zabeležili i svi drugi proizvođači telefona na tim tržištima.

Šta kažete na ove podatke?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA