Internet u još 500.000 domaćinstava u ruralnim delovima Srbije | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Internet u još 500.000 domaćinstava u ruralnim delovima Srbije

Više od 500.000 kuća u Srbiji bez interneta, sledi izgradnja mreže.

  Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i operator koji bude izabran na javnom pozivu gradiće komunikacionu infrastrukturu u ruralnim predelima Srbije gde nema fiksnog interneta.

Kako se navodi u rešenju, koje je donela Komisija za kontrolu državne pomoći, za aktivnosti vezane za izgradnju, deo sredstava je opredeljen sa razdela Ministarstva - 5.220.000 dinara, a delom kroz projektni zajam Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u visini od 2,1 milijardu dinara (2.129.400.000).

Možda će vas zanimati:

Ministarstvo je tokom 2017. i 2018. godine u saradnji sa EBRD, analiziralo dostupnost interneta a zatim, prošle godine, napravilo mapu gde nedostaje fiksna internet mreža u Srbiji.Rezultati su pokazali da više od 500.000 domaćinstava u ruralnim predelima nema fiksni internet, jer ne postoji ekonomski interes operatora za razvoj ove infrastrukture na tim lokacijama.

Kako bi se omogućio ravnomeran regionalni razvoj, resorno ministarstvo je odlučilo da pokrene projekat izgradnje širokopojasne infrastrukture, navodi se u rešenju Komisije kojim se utvrđuje državna pomoć od oko 5,2 miliona dinara za aktivnosti na ovom projektu.

Podsticajima države, kaže se u rešenju, omogućilo bi se povezivanje na internet objekata javne namene koji obuhvataju najmanje 600 škola, odnosno javnih ustanova, mesnih zajednica i drugih objekata republičkih, i organa i jedinica lokalne samouprave.Prema procenama koje se navode u ovom dokumentu, reč je i o približno 90.000 domaćinstava u okolini ovih javnih objekata.

"Po završetku izgradnje i puštanja u rad celokupno izgrađene širokopojasne komunikacione infrastrukture predviđeno je da Ministarstvo istu poveri na upravljanje, korišćenje i održavanje operatoru na period od 25 godina", kaže se u rešenju i dodaje da je nakon tog perioda operator dužan da infrastrukturu Ministarstvu vrati na upravljanje.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA