Virtuelna, pomešana, proširena realnost - koja kako izgleda i šta sve nude | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Virtuelna, pomešana, proširena realnost - koja kako izgleda i šta sve nude

Otkrivamo vam šta znače pojmovi AR, VR, MR i XR, kao i gde ih susrećemo, za šta se koriste i na koje sve načine su slični i različiti.

  Izvor: MONDO / Samsung

Šta je realnost?

Ono što je stvarno, opipljivo, za šta znamo da postoji i vrši uticaj (pasivan ili aktivan) na okruženje.

Možda će vas zanimati:

To je jedan od načina opisivanja realnosti, što je u neku ruku i bespotrebno, jer u neku drugu ruku nemamo potrebu za razmišljanjem o tome šta je stvarno, a šta ne, pogotovu kada se radi o tehnološkoj (u IT smislu) industriji ili posebno industriji zabave.

Kad je u pitanju digitalna tehnologija, pojmu realnosti je pripojena nova dimenzija ili čak više njih, kako bi onaj ko uživa u nekom sadržaju stekao potpuno novi doživljaj, drugačiji od, recimo, pukog gledanja u ekran. Manipulacija realnošću je dovela do razvoja nekoliko grana, koje sa sobom nose različite vidove iskustva i imaju određenu zahtevnost, a brzi rast je veoma teško ne primetiti.

Ovim tekstom ćemo se pozabaviti tim varijacijama i opisaćemo svaku ponaosob.

Pojam AUGMENTED REALITY (AR) iliti PROŠIRENA REALNOST se odnosni na dodavanje digitalnih elemenata putem nekog softvera u živi svet, što se uglavnom odvija pomoću kamere i naješće na ekranu telefona. AR je najpopularniji na mobilnim telefonima, i zahvaljujući izuzetno prostom načinu funkcionisanja i niskoj zahtevnosti, već se masovno koristi u velikom broju aplikacija, poput filtera za lica koja viđate na Snapchat, Messenger, Instagram, Facebook i sličnim društvenim mrežama.

Video igre sa AR komponentom imaju veliku popularnost, a definitivno ste čuli za Pokemon GO, koja vam u stvarnom svetu putem ekrana postavlja Pokemona, a vi bi trebalo da bacite pokeloptu i uhvatite ga. Postoji još primera igara, sve ih je više, s tim što određeni programeri ne uspevaju da izvuku maksimum iz potencijala, koji AR pruža, pa te igre prolaze nezapaženo ili se brzo “istroše“.

Veoma dobar primer proširene realnosti je i aplikacija Google Maps, koja uz klasičnu navigaciju nudi navigaciju putem virtuelnih strelica, koje se preko kamere postavljaju u realan svet tj. okruženje u kojem se korisnik, koji koristi navigaciju nalazi. Na taj način pešak ne može da pogreši, jer mu aplikacija jasno pokazuje kuda da ide da bi stigao do cilja.

Pogledajte slike kako to sve izgleda i kako da to koristite i kod nas:

VIRTUELNA REALNOSTI (VR) je definitivno pojam sa kojim ste se susreli najviše puta. On korisniku pruža potpuno uvlačenje u jedan drugi, virtuelni svet, koji isključuje vizuelnu konekciju sa stvarnim okruženjem. To se postiže putem uređaja-kaciga za virtuelnu realnost, koje se sastoje iz ugrađenih slušalica i za svako oko imaju po monitor visoke rezolucije, koji sliku prikazuje tako da ne izaziva veliki napor. Uređaji za virtuelnu realnost imaju široku primenu, pre svega u industriji zabave, ali se dosta koriste i za trening budućih radnika, koji u virtuelnom svetu vrše praksu na polju zavarivanja ili upravljanja nekom teškom mašinom, što je skup proces u stvarnosti.

Kad su u pitanju video igre, napravljen je veliki iskorak od običnih DEMO iskustva, jer sada čitavi naslovu mogu biti igrani sa VR headsetom, što je moguće sa Resident Evil 7 i Half-Life: Alyx igrama, ali i mnogim drugim. Najpopularniji uređaji su Oculus Rift, Valve-ov Index VR i HTC Vive. Ipak, VR je još uvek daleko od pojma masovne upotrebe, pošto su uređaji relativno skupi za kupovinu, a uz to je potrebno i dodatno ulaganje u izuzetno jak računar ili novu, uglavnom PRO konzolu, kako bi se sadržaj uopšte pokrenuo.

Priča iz virtuelne realnosti, koja je šokirala svet nedavno, omogućila je da se majka sretne sa preminulom ćerkom, koju su stručnjaci kreirali u digitalnom obliku, po uzoru na snimke, zvukove i slike, koji su nastali pre nego što je devojčica preminula.

HTC VIVE COSMOS Gameplay: Swords of Gargantua
Izvor: HTC VIVE

Sa druge strane, MIXED REALITY (MR) tehnologija predstavlja AR i VR kombinaciju, pošto stvaran svet dolazi u interakciju sa digitalnim. Recimo, u stvarnom svetu vidite neki zanimljiv, ali nepoznat logotip i onda pomoću uređaja to skenirate i automatski vam iskače prozorče sa objašnjenjem, a da pritom ne gubite uvid u okruženje. Trenutno najpoznatiji uređaj za pomešanu realnost su Microsoft HoloLens naočare, ali i slična kreacija kompanije Google, koje bi tek trebalo da dostignu svoj pun potencijal, i za sada se sa njima eksperimentiše kad je u pitanju primena u svakodnevnom životu.

Pogledajte kako izgleda Super Mario u realnom životu, a u miksu sa virtuelnim okruženjem.

Možda ste čuli i za skraćenicu XR tj. EXTENDED REALITY. Ne radi se o nekoj drugačijoj vrsti, koja se razlikuje od prethodne tri, već je to pojam koji pokriva VR, MR i AR tehnologije na jednom mestu, kao sredstva koja pružaju dodatne informacije o svetu, bilo da je on stvaran ili imaginarni, objašnjava nam Play! Zine. Produženu realnost najčešće je moguće sresti u aplikacijama muzeja i ustanova u kojima se kamerom čitaju dodatne informacije o istaknutim predmetima i slično, ali produženu realnost moguće je sretati i na drugim mestima. Pogledajte, recimo aplikaciju o Mona Liza slici i Luvru.

Sad, kad sve ovo znate - znate li šta je realnost? ;)

Da li imate predlog za sledeću temu skraćenica i tehnologija, koje želite da opišemo?

ICAROS - Active Virtual Reality
Izvor: ICAROS flight

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA