Xiaomi odgovorio da li špijunira korisnike i zašto to čini (VIDEO) | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Xiaomi odgovorio da li špijunira korisnike i zašto to čini (VIDEO)

Internet je burno reagovao na saznanje da Xiaomi bez znanja korisnika snima šta oni rade na svom telefonu, a kompanija je reagovala drugim saopštenjem za dva dana.

  Izvor: MONDO / Xiaomi

Xiaomi sakuplja podatke o korišćenju pregledača interneta, između ostalog, na svojim telefonima, što je potvrđeno sa više strana.

Te podatke ne obrađuje Xiaomi direktno već kompanija Sensor Analytics, stvorena sa ciljem prikupljanja i obrade podataka korisnika servisa kineskog internet giganta - kompanije Baidu i za prikupljanje podataka koriste se serveri u Kini, Rusiji i Singapuru.

Možda će vas zanimati:

U objavi Xiaomi tima, koja počinje time da su kompaniji bezbednost i privatnost korisnika na prvom mestu, tvrdi se da je istina mnogo bezazlenija. Kompanija priznaje da se podaci zaista prikupljaju, ali potpuno anonimno, bez beleženja identiteta korisnika (mada se prate model telefona i verzija operativnog sistema). Dalje se navodi i to da je razlog prikupljanja tih podataka isključivo u svrhu unapređivanja kvaliteta funkcionisanja softvera na različitim modelima telefona, kao i da se podaci NE prikupljaju ako se u pregledaču interneta aktivira anonimni režim.

Nažalost po kompaniju iz Kine objavljeni su novi dokazi da se podaci, ipak prikupljaju čak i kada je INCOGNITO MODE aktiviran.

Nakon što su stručnjaci Forbse-a napravili novi video snimak u kojem se jasno vide logovanja i u tajnom modu pregleda, iz Xiaomi kompanije su nastavili da tvrde kako se radi o anonimnom logovanju podataka bez povezivanja sa imenom korisnika.

Xiaomi phone logging browser use video (MobIT)
Izvor: Thomas Brewster

Da podsetimo: logovanje korisničkih podataka nije novost, koje se setio neko u Xiaomi kompaniji, već i pregledači drugih kompanija kao što su, na primer, Chrome ili Safari, takođe prate aktivnosti korisnika i beleže te podatke. Čini se da je Xiaomi samo malo očigledniji u svom radu od konkurencije.

Ukoliko vas interesuje detaljan Xiaomi odgovor na sve optužbe i objašnjenje načina na koji prikupljaju podatke, posetite zvaničnu stranicu na Xiaomi blogu posvećenu ovom slučaju, ažuriranu drugog, pa 3. maja.

Verovatno najbitnije u celoj priči jeste to što su se u kompaniji obavezali da će od sledeće verzije pregledači - Mi Browser Pro i Mint Browser - imati jasno vidljivu opciju za potpuno isključivanje bilo kakvog prikupljanja podataka. Te verzije su već danas (3. maj 2020.) poslate u Google Play na odobrenje, objavili su mediji.

Šta vi mislite o svemu ovome?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi