Najgori period ikad od kada postoje telefoni, sledi još gori (FOTO) | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najgori period ikad od kada postoje telefoni, sledi još gori (FOTO)

Prvi put u istoriji telefona desilo se ovako nešto - drastičan pad prodaje.

  Izvor: MONDO / OPPO

Kompanije, koje proizvode telefone pretrpele su veliki pad tokom prva tri meseca 2020. godine zbog pandemije virusa korona.

Tržište je ukupno palo za više od 13 odsto što je najveći i prvi takav pad ikad od kada postoje mobilni telefoni i pametni telefoni.

Možda će vas zanimati:

Samsung kompanija i dalje je broj jedan. Isporučila je 18 odsto telefona manje u odnosu na prva tri meseca 2019. godine, odnosno sa 72 miliona isporuka je pala na 59 miliona i tržišni udeo je smanjen sa 21 na 20 odsto.

Huawei je isporučio 10,1 milion telefona manje (59,1 naprema 49 miliona), ali je tržišni udeo ostao nepromenjen - ravno 17 procenata i drugo mesto.

Apple je isporučio dva miliona telefona manje 2020. u odnosu na 2019. godinu (sa 42 miliona na 40), što je omogućilo da čak tržišni udeo poraste sa 12 na 14 odsto, zahvaljujući kretanjima drugih proizvođača.

Xiaomi je četvrti i isporučio je i više telefona i uvećao je udeo na tržištu - sa 27,8 isporuka je povećana na 29,7 miliona, a tržišni udeo sa osam na 10 procenata.

OPPO je imao pad isporuka, ali je zadržao tržišni udeo od osam procenata, dok je još jedan kineski proizvođač, VIVIO imao istu situaciju, ali udeo je sedam odsto.

Realme, OPPO sestrinska kompanija, imala je rast od 158 procenata u odnosu na isti period prošle godine, isporučivši 7,2 miliona telefona u odnosu 2,8, koliko je isporučio tokom prva tri meseca 2019. godine. Udeo na tržištu je tako narastao sa jednog na dva odsto globalno.

Counterpoint Research objašnjava da će drugo tromesečje verovatno biti još gore i da će zabeležiti nove negativne rekorde, posebno za Apple, Samsung i sva kompanije, koje nisu OPPO i Huawei. Ove dve kompanije su najpopularnije u Kini, a kako se tamo tržište oporavlja imaće manje gubitke, nego Apple ili Samsung, recimo, čija su najveća tržišta na svetu trenutno dramatično usporila zbog virusa korona. Nažalost, LG i Motorola bi tokom drugog tromesečja mogli da ispadnu iz Top 10 brendova mobilnih uređaja po isporuci na tržištu.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA