Istina o tome da li je 5G mreža poput mikrotalasne pećnice | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Istina o tome da li je 5G mreža poput mikrotalasne pećnice

Mnogi korisnici smatraju da je dolazeća 5G mreža poput mikrotalasne i da će nas na neki način skupo koštati što se zdravlja tiče. Evo i koliko ima istine u tome.

  Izvor: MONDO / Vivo

5G mreža bezbednija je, nego 4G mreža, objasnila je profesorka Elektrotehničkog Fakulteta u Beogradu Irini Reljin, koja je objasnila da korisnici ne bi trebalo da brinu zbog uvođenja 5G mreže, jer su srpski standardi bezbednosti daleko restriktivniji i stroži od evropskih.

S tim u vezi profesorka se dotakla i čestog poređenja da 5G mreže predstavljaju globalne mikrotalasne pećnice, koje će drastično uticati na zdravlje ljudi i ekosistema u kojem funkcionišu.

Možda će vas zanimati:

Na temu poređenja mikrotalasne i 5G mreže već smo razgovarali sa stručnjacima iz kompanije Huawei, a profesorka ETF-a, Reljin, svojim izlaganjem je potvrdila ono što su nam oni tad rekli: “5G kritičari često porede sa mikrotalasnom zbog toga što rade u istom području. Ipak, pošteno govoreći, mora se istaći prvenstveno snaga, kojom rade i jedna i druga tehnologija“.

Mikrotalasne pećnice greju materijal na određenim frekvencijama. Snaga paćenica je otprilike jednog kilovata, a 5G mreža će, s druge strane imati snagu od jednog vata do maksimalno desetak vati“, objasnila je profesorka naglašavajući da nije pošteno porediti mikrotalasnu pećnicu i 5G mrežu.

Ona je objasnila i da broj baznih 5G stanica ne bi trebalo da plaši korisnike, jer što ih je više, u slučaju 5G mreže to je nužno zbog visokih frekvencija i kratkih dometa signala, to je bolje za korisnike. Veća frekvencija emitovanja signala znači i manju snagu bazne stanice, što označava da korisnik nikad nije izložen kumulativnom zračenju. “Veći broj baznih stanica znači da su bazne stanice manjih snaga, a to je manje opasno po zdravlje ljudi. Broj 5G baznih stanica nikako ne bi trebalo da predstavlja opasnost“, zaključila je profesorka Reljin.

U Srbiji trenutno radi jedna eksperimentalna bazna stanica u Naučno-tehnološkom parku Beograd, u kojem 5G može da se isproba i nauči kakve prednosti ima ova mreža na svakodnevni život, ali i na poslovanje i napredne tehnologije u okviru poslovanja (poljoprivreda, industrija i saobraćaj pre svih).

Prodaja spektra za 5G mreže domaćih operatora trebalo bi da bude obavljena krajem trećeg tromesečja ove godine, odnosno do septembra 2020. godine. Prema sadašnjim informacijama 5G se u Srbiji očekuje u upotrebi za korisnike tokom naredne godine.

Eto, sad znate istinu i imate je razjašnjenu tako da je i razumete!

Anketa

Plašite li se 5G mreže?

  • Ne, 5G je OK!

    68.55% (449)

  • Da, plaši me 5G!

    16.95% (111)

  • Ne zanima me 5G.

    14.5% (95)

Plašite li se 5G mreže?

Rezultati

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA