5G je bezbedniji, nego 4G, tvrde srpski stručnjaci | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5G je bezbedniji, nego 4G, tvrde srpski stručnjaci

Uvođenje 5G mreže u Srbiji nastavlja se po planu iako njeno uvođenje i dalje izaziva oprečno mišljenje budućih korisnika.

  Izvor: MONDO / Marko Čavić

Već neko vreme u medijima se raspravlja na temu bezbednosti, ali i neophodnosti uvođenja 5G mreža u Srbiji, a početkom godine održani su i protesti protiv 5G mreže u Beogradu i više od 30 gradova širom sveta istovremeno.

Srpski stručnjaci već su dali svoje mišljenje na tu 5G mreže i uticaja na zdravlje, navodeći da, ako smo preživeli 4G - preživećemo i 5G mrežu.

Možda će vas zanimati:

Slično je rekla i profesorka ETF-a.

Profesorka Elektrotehničkog fakulteta na Odseku za telekomunikacije i informacione tehnologije u Beogradu, Irini Reljin, rekla je da je nju i njene kolege iznenadila odluke Slovenije da zaustavi uvođenje 5G mreže, s obzirom na to da su nadležni u Sloveniji veoma sistematični i svoje odluke donose posle mnogo razmišljanja.

Slično je i sa Švajcarskom zabranom 5G mreže.

Oni su u decembru počeli o tome da razmišljaju. U januaru su na nivou EU donesene preporuke, odnosno pravila koja se odnose na zaštitu 5G mreže i to su preporuke koje se odnose na javne nabavke. Tako da se čini da nije jedini razlog taj strah, premda Slovenija, kao i sve zemlje EU, ima dosta blaže kriterijume po pitanju nejonizujećeg zračenja u odnosu na Srbiju“, istakla je gošća Jutarnjeg programa RTS.

Prema njenim rečima, mnogi proizvođači opreme u svetu traže da se ublaže kriterijumi za uvođenje 5G mreža, i to pri vrlo visokim frekvencijama, što nije verovatno da će se u skorije vreme desiti. Moguće je da je Slovenija zbog toga zaustavila uvođenje, ali, kako kaže, najverovatnije ta zabrana neće trajati dugo.

Propisane granice u Srbiji su sasvim dovoljne. Svaka nova tehnologija podrazumeva da vi imate bolje kodovanjem zaštićene signale, koje u prisustvu smetnji možete lakše da detektujete. Rezultat toga je da vi radite sa manjim snagama nego prethodna generacija. Zbog toga 5G tehnologija ne bi trebalo da bude ništa opasnija, već čak i bezbednija u poređenju sa 4G“, objašnjava Irini Reljin, koja kaže i to da Srbija ima čak šest puta strože standarde kad je ova tematika u pitanju, ne samo što se tiče samih mreža, nego i okoline u kojoj se ona koristi.

Profesorka ETF-a ističe da 5G mreža nudi značajno veći protok za korisnike, mnogo veće brzine, što znači manja kašnjenja. “Ono što se od novih tehnologija zahteva je manje kašnjenja, kako bi ono bilo na nivou percepcije čoveka, a to znači da možete da uvodite sisteme za automatizaciju bez učestvovanja čoveka“, kaže Irini Reljin.

Jeste li sad mirniji u vezi sa 5G tematikom?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA