STOP KORONA: Najbrži superkompjuter na tragu revolucije u pronalasku leka | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

STOP KORONA: Najbrži superkompjuter na tragu revolucije u pronalasku leka

SUMMIT superkompjuter izolovao hemikalije ključne za zaustavljanje širenja virusa korona i stvaranje vakcine protiv njega.

  Izvor: MONDO / IBM

Virus korona iznenadio je svetsku medicinu i stavio naučnike na još jedan test, koji bi uskoro trebalo da bude savladan.

Ipak, naučnici i medicinski stručnjaci su pod velikim pritiskom, jer moraju da ubrzaju svoja istraživanja zbog nezapamćene brzine širenja jednog virusa.

Možda će vas zanimati:

Ali, tu je deo gde superkompjuter na svetu uskače u priču!

IBM SUMMIT, opremljen “mozgom veštačke inteligencije“ radi danonoćno izvršavajući na hiljade simulacija složenih naučnih testova kako bi pronašao način na koji se virus tačno priključuje na domaćina. SUMMIT ovo izvršava na ćelijskom nivou, tražeći odgovore na ključna pitanja.

Za sada, prema izveštaju, koji je objavio CNN, SUMMIT je registrovao 77 lekova i/ili hemikalija i supstanci, koje imaju uticaj u određenom smislu na virus korona, što bi moglo da bude iskorišćeno u kreiranju prve vakcine protiv zaraze.

Superkompjuter SUMMIT kreiran je upravo s ovakvim stvarima na umu i ovo je praktično i njegov test, kao i test veoma skupe supertehnologije, koja omogućava napredna istraživanja u najkompleksnijim naučnim oblastima. Superkompjuteri su veoma skupi i ulaganje u njihov razvoj i implementaciju i dalje se dovodi u pitanje u mnogim zemljama, pa su ovakvi slučajevi izuzetno važni za budućnost ovih mašina.

SUMMIT je deklarisan na brzinu tj. snagu do 200 petaflopsa, što je grubo rečeno oko milion puta brže od najbržeg gejming laptopa trenutno. Dosad je superkompjuter korišćen za izračunavanje kompleksnih promena vreme i predviđanje katastrofa, a upotrebljava se i u istraživanjima o Alchajmerovoj bolesti.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA