Apple REKORDNO kažnjen: 1,1 MILIJARDA EVRA zbog bahatog ponašanja | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Apple REKORDNO kažnjen: 1,1 MILIJARDA EVRA zbog bahatog ponašanja

Kompanija Apple je u Francuskoj kažnjena sa 1,1 milijardi evra zbog antikonkurentske politike poslovanja.

  Izvor: MONDO / Apple

Francuska je kaznila kompaniju Apple sa 1,1 milijardi evra zbog antikonkurentske prakse, saopštio je danas francuski nacionalni regulator.

To je odlučeno nakon dugogodišnje istrage, a zbog navodnog antikonkurentskog ponašanja kompanije Apple u distribucionim i prodajnim mrežama, prenosi Rojters.

Možda će vas zanimati:

Zastupnici prodaje kompanije Apple, Tech Data i Ingram Micro, kažnjeni su sa 63 i 76 miliona evra zbog nezakonitog dogovaranja cena.

"Apple i njegova dva veletrgovca složili su se da se ne takmiče jedni sa drugima i da spreče distributere da se međusobno nadmeću, čime se ’steriliše’ veleprodajno tržište Apple proizvoda", saopštio je regulator. U prevodu - Apple je dogovorio sa svojim evropskim distributerima navedenim gore da ne obaraju jedni drugima cene i da se Apple proizvodi prodaju po jednobraznim - višim - cenama.

Apple je izjavio: “Odluka francuskog regulatornog tela je grozna! Ona je povezana sa praksama od pre jedne decenije i odbacuje trideset godina pravnog poretka na koje se oslanjaju sve kompanije u Francuskoj naredbom, koja će izazvati haos za kompanije u svim industrijama“.

The Verge podseća da je kompanija Apple, iz istih razloga, predmet istrage i u SAD od avgusta 2019. godine, zbog nameštanja cena sa prodajom sajta Amazon, što onemogućava ravnopravan položaj malim distributerima Apple proizvoda, koji ne mogu da se takmiče sa cenama i količinama, koje Amazon isporučuje.

Apple je optužen i za nameštanje cena u Rusiji sa destinama tamošnjih distributera.

Kompanija Apple je istakla da će se žaliti na odluku u Francuskoj.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA