Mnogi se plaše da će cene telefona, računara i tehnike brzo "podivljati"… | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mnogi se plaše da će cene telefona, računara i tehnike brzo "podivljati"…

Da li će i koliko virus korona uticati na rast cena računara i mobilnih telefona? Jedno je sigurno - cene će vrlo brzo ići gore, pa se opremite na vreme!

  Izvor: Promo / Apple

Pokazalo se da je virus korona u poslednja dva meseca uticao na praktično sve aspekte naših života.

U mnogim državama je građanima ograničeno kretanje, turizam je drastično u padu (naročito u državama, koje su ozbiljnije ponuđene), proizvodnja velikog broja proizvoda je u zastoju, a sve jer sadrže kineske komponente ili se prave prevashodno u Kini.

Možda će vas zanimati:

Upravo pod ovu poslednju tvrdnju može da se podvede i situacija sa računarima. Ovog puta bavimo se najviše računarima, jer smo vam o padu prodaje telefona, i to drastičnoj već pisali, jer verujemo da će situacija i na smartfon tržištu biti ista. Možda nam je čak Huawei već danas dao nagoveštaj toga, ako su cene novih P40 modela tačne (ne samo da nisu niže, kao što je ranije najavljivano, nego su navodno drastično više, nego cene prethodnih serija). Navodno, Huawei P40 stajaće najmanje 849 evra, a Huawei P40 Pro čak 1.059, dok će Huawei P40 Premium ići do vrtoglavih 1.299 evra!

Ipak, da se sad vratimo računarima, da ne pričamo više o telefonima…

Većina računarskih komponenti se i danas proizvodi u Kini. Zbog toga, kako su mnoge od fabrika za proizvodnju uređaja u celini ili pojedinačnih komponenti već neko vreme zatvorene, to će se odraziti i na finalne proizvode. Na primer, Apple je zbog virusa korona, ali i nedostatka delova za svoje telefone i računare već privremeno zatvorio veliki broj prodavnica (u Italiji su trenutno sve zatvorene, u Kini je zatvoren još uvek značajan broj radnji), dok se stanje ne stabilizuje.

Ali, nedostatak delova znači verovatno i samo jednu stvar - povećanje tražnje u odnosu na ponudu, što neizostavno vodi i ka povećanju cene proizvoda ili komponenti.

Poznata analitičarska kuća, IDC, predvidela je da će tržište računara “patiti“ zbog korona virusa celu prvu polovinu ove godine. U svom izveštaju oni su naveli da će doći do značajnog pada u proizvodnji desktop i laptop računara, radnih stanica, kao i tableta. Ovo se odnosi na celu 2020. godinu, mada će najveći pad biti u prvoj polovini godine.

Prema tom istraživanju, proizvodnja u prvom kvartalu ove godine pala je za 6,4 procenta u odnosu na isti period 2019. godine, dok se za drugi kvartal očekuje još veće smanjenje - 10,3 procenta (u odnosu na 2019 Q2). Kod tableta je smanjenje u prvom kvartalu bilo za 11,8 odsto, a za drugi kvartal se očekuje čak 17,5 odsto. To je velika razlika u odnosu na prethodno IDC-jevo predviđanje iz novembra 2019. godine (pre nego što je korona virus uzeo maha), kad je predviđeno da će u drugom kvartalu biti pad od 6,8 odsto u proizvodnji PC računara, odnosno 10,7 odsto na tržištu tableta, prenosi Blog Profi Computers.

Sve to će se, naravno, odraziti na povećanje cene, jer smanjenje proizvodnje nije izazvano smanjenom tražnjom. Tražnja je i dalje ostala ista (ili za nijansu manja) u odnosu na prošlu godinu, pa će trgovci i proizvođači neumitno podići i cene.

Koliko će to povećanje biti u narednom periodu, ne zna se ovog trenutka. Najverovatnije će zavisiti od proizvođača do proizvođača, koji će sami proceniti tražnju i mogućnosti podizanja cene.

Jedno je sigurno, ako planirate da kupite računar, gledajte da to uradite što pre, jer će u narednom sigurno neće biti smanjenja cena, a vrlo je moguće da će ići samo - gore!

Šta vi mislite o svemu ovome?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi