El Capitan: Najmoćniji SUPERKOMPJUTER čuva američki nuklearni arsenal | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

El Capitan: Najmoćniji SUPERKOMPJUTER čuva američki nuklearni arsenal

Superkompjuter od pola milijarde dolara ima najodgovorniji zadatak na planeti - da sačuva američki nuklearni arsenal bezbednim!

  Izvor: MONDO / Cray / AMD

Kompanija Cray, je tokom 2019. godine stajala iza najmoćnijeg superkompjutera na planeti, brzine 1,5 eksaflopsa (trilion i po operacija u sekundi).

Svega 10 meseci kasnije ista kompanija, samo sad u vlasništvu HP Enterprisea, gradi novi superkompjuter čije će performanse probiti granicu od 2 eksaflopsa!

Možda će vas zanimati:

Kad bude završen u roku od tri godine i pušten u pogon, El Capitan, kako je ime superkompjutera, imaće performanse, koje prevazilaze 200 najmoćnijih superkompjutera današnjice - zajedno! El Capitan će koristi AMD EPYC procesore kodnog imena Đenova, koji su bazirani na budućoj Zen4 arhitekturi i AMD Radeon Instinct akceleratore bazirane na budućoj GPU arhitekturi.

Novi Đenova EPYC procesori će koristiti narednu generaciju RAM memorija i PCIe magistrale, kao i treću generaciju Infinity Fabric tehnologije.

AMD Radeon Instinct akceleratori će koristi sasvim novu GPU arhitekturu optimizovanu za procesiranje najkompleksnijih HPC problema koristeći naprednu AI (veštačka inteligencija) i ML orijentisanu tehnologiju (mašinsko učenje) i HBM memoriju sledeće generacije.

Svaki Đenova bazirani EPYC procesor će biti direktno povezan sa četiri nova Radeon Instinct akceleratora putem široko-propusne Infinity Fabric 3.0 konekcije niske latencije (kašnjenja), koja će omogućiti koherentni, uniformni memorijski pristup i CPU-ovima i GPU-ovima, olakšavajući tako programiranje dva različita tipa procesorskih jedinica.

Da bi se sav taj nadmoćni hardver mogao i adekvatno iskoristiti, kompanija AMD će obezbediti sve neophodne softverske alate u okviru svoje ROCm softverske razvojne platforme otvorenog koda.

Glavna misija El Capitan superkompjutera jeste ona, koju je američka nacionalna administracija za nuklearnu bezbednost dodelila nacionalnoj laboratoriji Lawrence Livermore još sredinom prošlog veka - čuvanje sigurnosti i pouzdanosti masivnog američkog nuklearnog arsenala. Drugim rečima, najodgovorniji posao na planeti.

Jedan od ključnih aspekata korišćenja superkompjutera jeste njihova masivna potrošnja električne energije, koja se meri u megavatima. Tender je eksplicitno zahtevao da se performanse od 2 exaflopsa isporuče uz potrošnju manju od 40 megavata i to je bio jedan od najtežih zadataka, a činjenica da će El Capitan trošiti puno manje od 40 Megavata je verovatno bio najjači argument prilikom tenderske selekcije, pošto je cena korišćenja i hlađenja jednog ovakvog superkompjutera oko 150 miliona USD godišnje!

Budžet za razvoj novog superkompjutera sa 200 miliona dolara, prema pisanju našeg izvora, povećan je na najmanje 500 miliona dolara, čineći ovaj superkompjuter jednim od najskupljih investicija u ovoj oblasti ikad!

Drugi najmoćniji superkompjuter na planeti, Frontier, takođe je razvijala kompanija AMD.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi