Famozni QR kod: KAKO da platite MOBILNIM TELEFONOM (ANKETA) | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Famozni QR kod: KAKO da platite MOBILNIM TELEFONOM (ANKETA)

NBS je uvela sistem instant plaćanja preko koga je sada moguće plaćanje računa i upotrebom (IPS) QR koda. Evo kako da platite prostim skreniranjem koda na mobilnom telefonu.

 Izvor: MONDO / Marko Čavić

QR kod je unapred generisan kod, koji sadrži određene nepromenjive informacije a u ovom slučaju omogućava vezu terminala za plaćanje, aplikacije na mobilnom telefonu i računa u banci.

Znači, da bi nešto platili mobilni telefonom i QR kodom, potrebno je da je vaša banka i banka trgovca budu u IPS sistemu NBS, i da imate aplikaciju banke u svom pametnom telefonu.

Možda će vas zanimati

Trenutno su to samo neki trgovci i Poštanska štedionica, ali verujemo da će se sistem brzo proširiti na sve banke i većinu, bar većih, maloprodajnih lanaca i trgovaca, ali i državnih institucija gde građani takođe ponekad nešto plaćaju, kazne recimo.

Postoje dve varijante plaćanja mobilnim telefonom: "IPS pokaži" u kojoj kupac generiše i pkazuje svoj QR kod i "IPS skeniraj" u kome kupac skenira QR kod računa trgovca. Trgovac će na svojim prodajnim mestima imati jasno istaknut znak na koji način ćete moći da platite.

IPS POKAŽI

U varijanti "IPS pokaži", recimo u supermarketu, kupac dolazi na kasu sa svojom korpom punom proizvoda i oni se uobijačajeno skeniraju da bi se napravio račun, kao kada se plaća kešom, čekom ili platnom karticom. Kupac tada kaže da želi da plati mobilnim telefonom i uključi aplikaciju na svom telefonu i odabere račun sa koga će platiti. Aplikacija će napraviti QR kod bankovnog računa i taj kod će sa ekrana telefona biti skeniran aparatom kupca.

U INFOSTANU OD FEBRUARA

Plaćanje komunalnih računa je već omogučeno u Beogradu, gde je JKP Infostan postavio QR kod uplatnice računa za grejanje, vodu, smeće, kanalizaciju...koje šalje građanima. "Korisnicima komunalnih usluga omogućeno je da putem aplikacije za mobilno bankarstvo račune plate brzo i jednostavno, skeniranjem preko pametnog mobilnog telefona IPS QR koda, koji će biti istaknut na februarskom računu objedinjene naplate", navodi Infostan i dodaje da će tako građani moći da uštede vreme jer ne popunjavaju platni nalog.

Time se obavlja transakcija, iznos napravljene kupovine se sa računa kupca prebacuje na račun trgovca i stvar je gotova uobičajenim štampanjem fiskalnog odsečka (računa).

IPS SKENIRAJ

Druga varijanta je kada kupac a ne prodavac, skenira QR kod. Ovom prilikom kupac na kasi dobije račun trgovca koji ima QR kod (na papirnoj traci ili ekranu) i onda aplikacijom na svom telefonu skenira taj kod. Potom bira račun sa koga će platiti, i posle pritiska na "pošalji nalog" transakcija se obavlja i dobija se fiskalni račun kao i u prvoj varijanti.

Plaćanje mobilnim telefonima trebalo bi da brzo bude široko prihvaćeno jer je dobro pre svega za male trgovce kojima je preskupo da plaćaju marže bankama za držanje aparata za plaćanje bankovnim karticama, jer je NBS saopštila da će njen sistem biti povoljniji od sistema platnih kartica.

Trenutno, kod nas je moguće platiti neke od računa (komunalije, telefon, kablovska, internet i drugi) skeniranjem QR koda, ali je ta situacija drugačija od kompanije do kompanije, kao i od banke do banke, odnosno zavisi direktno od usluga mobilnog bankarstva.

IPS QR sistemom NBS je dodatno unapredila i proširila sistem instant plaćanja koji je uvela 2018. godine. Od tada se transferi novca mogu obavljati tokom 24 časa, svih 365 dana u godini a sve u sekund, dva.

U Srbiji se svakog meseca izda najmanje 15 miliona računa, za struju, telefon, infostan i druge usluge koje građani plaćaju, a velika većina njih, ako ne i svi, uskoro bi mogli da še plate – telefonom.

Anketa

Da li ćete koristiti QR kod?

 • Kad imam šta da potrošim svejedno mi je kako ću da platim

  100% (1)

 • Naravno, zašto da ne

  0% (0)

 • Da, već plaćam preko telefona sve što mogu

  0% (0)

 • Ne, brže je i lakše s kešom ili karticom

  0% (0)

 • Ne, ček na odloženo je "zakon"

  0% (0)

Da li ćete koristiti QR kod?

Rezultati

PROČITAJTE I OVO

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi