Prst u oko Americi - Huawei 5G fabrika niče u Evropi! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prst u oko Americi - Huawei 5G fabrika niče u Evropi!

Kompanija je sa evropskim partnerima nastavila planove o izgradnji jedne od najvećih 5G fabrika u Evropi.

 Izvor: MONDO / Marko Čavić

Kompanija Huawei dobila je podršku Evrope za izgradnju 5G mreža širom kontinenta, čak i od Velike Britanije, iako je pritisak SAD da se to ne desi bio bez presedana.

Huawei sad ide korak dalje, investirajući 200 miliona evra u izgradnju svoje prve fabrike za telekomunikacionu opremu u Francuskoj tj. na evropskom tlu uopšte.

Možda će vas zanimati:

Fabrika će se baviti izradom 4G / LTE i 5G telekomunikacionih delova i opreme, koji će biti korišćeni primarno u razvoju evropskih mreža, ali i širom sveta. U okviru fabrike nalaziće se i demonstracioni centar u kojem će biti prikazivan rad opreme, testiranje softvera i servisa zasnovanih na četvrtoj i petoj generaciji mreža.

Prema rečima Huawei kompanije, vrata fabrike i centra za demonstraciju biće otvorena za sve, posebno one, koji žele da se upoznaju sa Huawei načinom poslovanja i filozofijom rada. Fabrika će imati potpuno transparentan pristup poslovanju, dok će zahvaljujući istraživačkom centru, nabavci, logistici, isporuci i drugim  delatnostima fabrike profitirati i lokalne, ali i evropske ekonomije.

Vrednost opreme, koju kompanija planira da proizvodi svake godine u svojoj prvoj takvoj fabrici u Evropi iznosiće najmanje milijardu evra.

"Planiramo da ubuduće proizvodimo sopstvene komponente na nekoj proizvodnoj lokaciji u Evropi. Stoga radimo na studiji izvodljivosti za otvaranje fabrike u Evropi. Izbor zemlje zavisiće od ove studije", izjavio je jedan od predsednika Huawei kompanije,Lijang Hua. Predsednik Huawei-a je, takođe rekao da u oblasti 5G tehnologije kompanija "već sada ne zavisi više od američkih dobavljača, kad se radi o snabdevanju čipovima i drugim komponentama".

Američka administracija je stavila u maju 2019. godine Huawei i 68 njegovih podružnica na svoju crnu listu privrednih subjekata, označivši tu kompaniju kao bezbednosni rizik. Zvanični Vašington je saopštio tada da je ovaj tehnološki gigant "oružje kineske obaveštajne službe", što su i Peking i Huawei kategorično negirali.

Huawei je od tada uspeo da pokrene proizvodnju svojih uređaja bez američkih delova, zamenivši ih komponentama drugih dobavljača. Tako se danas novi telefoni proizvode bez bilo kakve američke tehnologije, hardvera ili softvera.

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi