Apple korisnicima se ovo neće svideti: Windows PC, ipak BOLJI! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Apple korisnicima se ovo neće svideti: Windows PC, ipak BOLJI!

Ili da to kažemo i ovako: MacOS bolji od Windows-a… ali po broju virusa!

  Izvor: Apple/MONDO portal.

Bezbednost sistema bio je jedan od argumenata, koji su upućeniji korisnici  Apple kompjutera dugi niz godina koristili u raspravi sa znatno brojnijim poklonicima Microsoft ekosistema.

Naravno”, odgovorila bi druga strana pre nego li udari ispod pojasa, “Toliko vas je malo, da nijedan haker neće da se bakće vama”.

Možda će vas zanimati:

Sudeći po istraživanju koje je sprovela softverska kompanija Malwarebytes, ovaj argument sve je tanji. Kako se navodi u izveštaju, primećen je znatan rast u rasprostranjenosti bezbednosnih pretnji po Mac kompjutere u 2019. godini, preko 400 procenata!

Utvrđen je i prosečan broj različitih tipova malware-a po individualnom uređaju, koji pokreće macOS i iznosi 11 (za 2018. ta brojka je 4,8), što je skoro duplo više nego što je to slučaj kod Windows mašina (5,8).

Šta je prouzrokovalo ovakav trend?

Za početak, Apple kompjutera je sve više. Od 2012. godine naovamo, godišnja prodaja uz manja odstupanja iznosi oko 18 miliona primeraka. Iako je to i dalje mačji kašalj za Windows, broj nije zanemarljiv. Takođe, faktor, koji treba uzeti u obzir je opravdana neuigranost Apple-ovih programera da adekvatno zaštite operativni sistem, nešto o čemu kolege iz Microsoft-a silom prilika brinu već nekoliko decenija, objašnjava SK.

Olakšavajuća okolnost je da najveći broj virusa, koji vreba korisnike macOS kompova pripada grupi adware-a, pa je gomilanje neželjenog softvera najčešća boljka.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi