Brzina oba interneta u Srbiji razočarala, pokazalo istraživanje | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Brzina oba interneta u Srbiji razočarala, pokazalo istraživanje

Nažalost, internet u Srbiji nije baš onakav, kakav bismo mi voleli da jeste.

  Izvor: metamorworks/iStockphoto

Jedan od najpoznatijih sajtova za merenje brzine interneta Speedtest.net objavio je listu zemalja rangiranih po brzini interneta (download) zaključno sa decembrom 2019. godine.

Speedtest.net je u okviru merenja objavio rezultate za mobilni internet i brzinu broadband tj. kablovskog i fiksnog interneta u proseku za svaku od zemalja u kojoj posluje.

Možda će vas zanimati:

Nažalost, Srbija nije zablistala ni na jednoj od lista.

Mereno je u preko 170 zemalja što se fiksnog interneta tiče i u preko 140 zemalja što se brzine mobilnog interneta tiče.

Na listi brzine mobilnog interneta Srbija je zauzela tek 32. mesto sa prosečnom brzinom interneta od 43,38 Mbps i to predstavlja pad od nekoliko pozicija u odnosu na prethodno merenje. Istina, iza Srbije su Nemačka i Italija, ali su ispred Srbije i najbliže zemlje iz okruženja Bugarska, Albanija, Hrvatska, Severna Makedonija i većina EU zemalja. Iza Srbije su i Crna Gora (41,25 Mbps, 35. mesto) i Bosna i Hercegovina (33,56 Mbps, 55. mesto).

Lista brzine fiksnog tj. kablovskog i tzv. broadband interneta otkriva još lošiju poziciju naše zemlje - 57. poziciju sa prosečnom brzinom interneta od 49,96 Mbps, pa je tako brzina interneta u Srbiji gotovo jednaka, ako je koristite na kablu ili preko mobilnog telefona. U ovom slučaju Crna Gora je na 60. mestu sa prosečnom brzinom od 46,42 Mbps, a Bosna i Hercegovina je 82. od 177 zemalja sa brzinom od 32,13 Mbps. BiH brzina je pala za sedam pozicija u odnosu na prethodno merenje, a brzina interneta u Srbiji i Crnoj Gori je bila dovoljna za pomeranje jedne pozicije unapred u odnosu na prošlo merenje.

Ispred Srbije su u pogledu brzine fiksnog interneta Rumunija, Mađarska, Bugarska, Panama, Barbados, Slovenija i većina EU zemalja. Iza su Hrvatska, Severna Makedonija, Albanija, Ukrajina i druge.

Sppedtest.net je ove godine uveo i brzine interneta za takozvano Kosovo, pa je u domenu mobilnog interneta tzv. Kosovo na 64. mestu po brzini mobilnog interneta (28,78 Mbps) i 61. mestu po brzini fiksnog interneta (46,15 Mbps).

U poređenju sa globalnom slikom, po brzini mobilnog interneta (download) Srbija je malo iznad proseka, dok je u pogledu fiksnog (broadband) interneta (takođe, download) znatno ispod svetskog proseka. Najbrži mobilni internet ima Južna Koreja (103,18 Mbps), a najsporiji Palestina (6,17 Mbps), dok najbrži fiksni internet ima Singapur (200,12 Mbps), a najsporiji Turkmenistan (1,71 Mbps).

Kakva je vaša brzina interneta, da li ste zadovoljni?

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

NAPOMENA: Speedtest.Net je merenja izvršio na osnovu javnu upload-ovanih rezultata korisnika svake zemlje i to najmanje 670 rezultata očitavanja obavljenih sa mobilnih uređaja i 3.333 rezultata očitanih sa broadband konekcije. Rezultati su prosek svih upload-ovanih rezultata za posmatrani period. Više detalja o merenju pronaći ćete na linku.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi