"Otrgli" se od Amera: HUAWEI ulazi u 5G mrežu u Velikoj Britaniji | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Otrgli" se od Amera: HUAWEI ulazi u 5G mrežu u Velikoj Britaniji

Velika Britanija će dati "ograničenu ulogu" kineskoj kompaniji Huawei u izgradnji 5G mreža Ujedinjenog Kraljevstva, saopštila britanska vlada uprkos preporukama iz SAD da to ne dozvole Kinezima.

  Izvor: MONDO / Marko Čavić

Uprkos bojazni da bi HUAWEI, koji je navodno blizak kineskoj vladi, mogao da upotrebi svoju infrastrukturu za špijunažu, britanska vlada je odlučila da dozvoli kineskoj kompaniji da učestvuje u izgradnji 5G mreže, doduše uz "limite", kako se navodi.

To ograničeno učešće znači sledeće: Huawei će biti isključen iz svih kritičnih mreža koje se tiču bezbednosti i biće isključen iz svih rizičnih lokacija, kakve su nuklearna postrojenja i vojne baze, a da postojaće i ograničenje od 35 odsto za učešće kineske kompanije u delovima mreže koji nisu osetljive prirode.

Možda će vas zanimati

Potpredsednik Huawei kompanije u rotaciji Viktor Žang izrazio je zadovoljstvo odlukom britanske vlade, ističući da ova kompanija već 15 godina snabdeva operatore u Ujedinjenom Kraljevstvu vrhunskom tehnologijom i da ovu odluku razumeju kao spremnost da se to nastavi i da pomognu Ujedinjenom Kraljevstvu da bude globalno kompetitivna kada je reč o tehnologijama.

Novi Huawei P40 Premium izgleda spektakularno, osim jedne stvari! (VIDEO)

Sumnje u "dobru volju" Huaveija potekle su iz SAD, koje su optužile kinesku kompaniju za špijunažu, što je više puta negirano i odbačeno. Britanskom premijeru Borisu Džonsonu je savetovano da ne dozvoli saradnju sa Huaveijem u izgradnji 5G mreže iz razloga bezbednosti, a pojedini su čak prekorili Britance da "puštaju lisice u kokošinjac".

Američki zvaničnici već neko vreme sumnjaju, opravdano ili ne, da kompanija Huawei radi za interese kineske vlade. U izveštaju američkih obaveštajnih službi iz 2014. godine, kompanije Huawei i ZTE Corp, označene su kao potencijalne "pretnje po bezbednost".

U tom izveštaju se navodi da je Huawei odbio da pruži informacije o "vojnoj pozadini" osnivača kompanije Rena Žengfeija, bivšeg inženjera Narodnooslobodilačke vojske. Američki predsednik potpisao je odredbu kojom se indirektno zabranjuje prodaja opreme kompanije Huavej u SAD a ujedno, američke kompanije, odnosno dobavljači, imaju zabranu poslovanja sa kineskom kompanijom (osim ako ne dobiju posebnu dozvolu).

Prema saopštenju iz Bele kuće, Trampova odluka ima za cilj da "zaštiti Ameriku od inostranih protivnika koji aktivno i sve više stvaraju, i iskorišćavaju ranjivosti u informacionoj i komunikacijsko-tehnološkoj infrastrukturi i uslugama". Trampovom odlukom daje se moć nadležnima da "zabrane transakcije koje predstavljaju neprihvatljiv rizik nacionalnoj bezbednosti". Huawei se tako 17. maja 2019. godine našao na tzv. "crnoj listi" američkog Ministarstva trgovine.

Američke kompanije sad moraju da traže posebnu licencu ako žele da nastave da prodaju svoje proizvode toj kineskoj kompaniji. Nekoliko kompanija, poput Qualcomm, Intel Corp., ARM, Google i drugih već su "zamrzle" poslovnu saradnju sa Huawei-jem, odnosno prestale su da isporučuju usluge ili komponente, čime je kineska kompanija ozbiljno ugrožena.

Huawei je tokom januara trebalo da dobije pooštrenje zabrane, koja bi onemogućila bilo kakvu prodaju američke intelektualne ili bilo koje druge svojine kompaniji Huawei, sa udelom većim od 10 odsto od ukupnog proizvoda ili softvera. Tu odluku osporili su, između ostalih i Pentagon i Nacionalni trezor, zbog bojazni da će imati poražavajuć uticaj na poslovanje američkih firmi, pa na snazi ostaje odluka o tome da udeo američkog u prodatom softveru sme da bude do 25 odsto.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

PROČITAJTE I OVO

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA