POSTIDELI DRŽAVU: Češki programeri prave hakaton za putarinu | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POSTIDELI DRŽAVU: Češki programeri prave hakaton za putarinu

Iznervirani što Vlada troši novac poreskih obveznika na sumnjivo skupe javne nabavke bez tendera, češki programeri su odlučili da državi obezbede besplatan softver za elektronsku putarinu.

  Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Poslovično državno muljanje s tenderima je programerima, izgleda, dozlogrdilo i raspisaivanje "javne nabavke" onlajn sistema elektronskog plaćanja putarine, je isprovociralo grupu programera da ponudi, a ovi premijera Andreja Babiša da prihvati, da oni ami obezbede besplatan softver.

A da taj softver ne bude opet "privatna inicijativa", odnosno novo muljanje, obezbeđeno je tako što će se narednog vikenda obaviti javni hakaton (takmičenje programera) gde će zajedno tražiti softverska rešenja i napraviti tu e-uslugu besplatno.

Možda će vas zanimati

Državni fond saobraćajne infrastrukture Češke bez tendera je poverio kompaniji Aseko Sentral Jurope (Asseco) posao izrade sistema za elektronsku naplatu putarine, za cenu od 16 miliona evra, iako je po ocenama IT stručnjaka takav sistem moguće napraviti za deset puta manju sumu.

"Više nikada niko ne sme da se ophodi sa našim parama tako kako sada radi država. Odlučili smo da narednog vikenda organizujemo javni hakaton i programiramo besplatno ceo sistem e-šopa za elektronsku putarinu. Želimo da pokažemo koliki je apsurd da neko naruči posao za 16 miliona evra kada to nekoliko sposobnih ljudi može da uradi tokom vikenda", pozvao je krajem prošle sedmice posredstvom medija i na mreži Linkedin češki programer Tomaš Vondraček.

Ministar saobraćaja Vladimir Kremlik brani projekt kompanije Aseko od optužbi opozicije da je cena "nazidana", ali premijer Andrej Babiš sastao se danas sa Vondračekom pošto se i njemu projekt bez tendera učinio sumnjiv i preskup i dogovorili su se da e-šop naprave programeri, a da osetno jeftinija javna nabavka ostane samo u delu registra gde su poverljivi podaci i sistem kamera.

"Država će pokušati da stornira javnu nabavku ili da je podeli tako da se država posveti onome što je važno za bezbednost i sistem kamera koje prate automobile da li su platili putarinu ili ne. Sve druge servise će prepustiti trećoj strani, znači iskoristiće rezultate našeg hakatona koji organizujemo tokom vikenda", kazao je češkim medijima nakon sastanka sa premijerom Tomaš Vondraček.

Sistem elektronskih vinjeta za naplatu putarine umesto dosadašnjih papirnih nalepnica u Češkoj bi trebalo da bude uveden od naredne godine.

Sličan sistem kakav želi da uvede Češka već ima Slovačka, a njen je koštao više od četiri puta manje nego što traži češko preduzeće kojem je poveren posao - u Slovačkoj je ceo sistem plaćen tri miliona evra.

PROČITAJTE I OVO

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi