Ne može iPhone kao Android, evo i zašto! (VIDEO) | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ne može iPhone kao Android, evo i zašto! (VIDEO)

Ili zašto je bolje biti Android korisnik…

  Izvor: MONDO / Microsoft
10 ways Android 10 will help you (MobIT)
Izvor: Android

Nakon što smo objavili tekst o tome zašto je biti iPhone korisnik bolje, nego korisnik Android telefona dobili smo gomilu komentara, ali i pritužbi kako javno biramo stranu :)

Naravno da nije tako, a kao što smo i obećali u odgovorima na neke komentare upravo sad ćemo još jednom istaći i zašto je obrnuta situacija, takođe dobra.

Možda će vas zanimati:

Verujemo da su ovakvi tekstovi dobri upravo za pokretanje rasprava, u koje se uključuje veliki broj čitalaca, dakle svih vas i komentariše. U tim komentarima imamo priliku bliže da vas upoznamo i shvatimo koliko zaista sve pratite, a rekli bismo da vam ništa ne promiče i da se vrlo dobro snalazite o svemu što pišemo (uglavnom).

Zato i volimo ovako malo da s vremena na vreme prošaramo s baš ovakvim tekstovima, koji jasno ističu prednosti jedne strane u odnosu na drugu. Smatramo i da baš ovakvi tekstovi mogu da budu još jedan argumenta za i protiv nekog telefona, jer možda je nekom prilagođavanje glavnog menija ili početne strane telefona zaista važno, a to može samo jedan od ova dva telefona.

I, naravno, mogućnosti, koje Android korisnik dobija u odnosu na iOS korisnika nisu samo kozmetičke, koje smo pomenuli gore, one su i funkcionalne, jer im se otvara daleko više mogućnosti za rad sa sistemom direktno, uz gotovo nikakva ograničenja, ako se razumeju u to što rade, naravno! Istina, to za sobom povlači i određenu dozu veće ranjivosti sistema na svakakve napade, čak i na maliciozne aplikacije u samoj Google Play prodavnici. Svakako, istina je i to da, ako se odgovorno ponaša, nijedan korisnika Android sistema jednostavno ne može da se izloži opasnosti od nabrojanih stvari.

Zašto je Android bolji nego iPhone

- Aplikacije, koje korisnik odabere, a ne Google

Korisnici iOS sistema i dalje nisu u mogućnosti da podese primarne aplikacije, iako im je omogućeno da se reše nekih Apple aplikacija. To znači da iOS korisnici još uvek ne mogu da potvrde GMail kao primarnu mejl aplikaciju, što je posle više od decenije postojanja iPhone uređaja više, nego tragično!

- Korišćenje dve aplikacije odjednom

Podeljen ekran je blagodet, koju Android korisnik već odavno koristi. Naravno, što veći ekran, to bolje funkcioniše prikaz dve aplikacije odjednom, ali činjenica je da je to, makar u određenim situacijama odlična opcija. Koliko puta nam se samo dogodilo da u jednom delu ekrana pratimo neku konferenciju uživo, a u drugom koristimo Notes aplikaciju za pisanje komentara i tekstualno praćenje iste.

Naravno, verujemo da ste i vi pronašli svoju omiljenu kombinaciju aplikacija za tzv. Split Screen, mada znamo da mnogi vole da prate neke popularne emisije uživo i tvituju istovremeno koristeći se baš ovom funkcijom!

Iako iPadOS 13 podržava ovu opciju, iOS 13 i iPhone je nemaju, dok ju je Google na Android OS uveo zajedno sa Nougat 7.0 verzijom i svim pratećim.

- Prilagođavanje početnog ekrana

Imate početni ekran i “fioku“ s aplikacijama. Imate i opciju da samo prikažete ovo drugo, što je i jedini slučaj za iOS. Vi birajte kako ćete koristiti svoj Android i vi napravite početnu stranicu. Ako će to biti jedna jedina aplikacija na njoj - neka bude. Raspored aplikacija, grupisanje, ikonice, broj početnih ekrana, njihov raspored, vidžeti, ma šta god zamislite - vaša stvar i vaš izbor!

Napravite da taj početni ekran i raspored aplikacija (3x3, 4x4, 4x5, broj stalnih aplikacija u podnožju stranice od jedne do pet ili više) izgleda baš kako vi želite i volite.

- Launcher aplikacije za nove opcije

Različiti Launcher-i napraviće od vašeg Android telefona potpuno drugačiji uređaj, koji će čak s njima dobiti neke nove opcije, koje niste dobili odmah s telefonom.

Recimo, trenutno nam je zanimljiv Microsoft Launcher, koji od telefona pravi moćnu alatku, koja omogućava da koristite neke PC opcije na njemu, a da se opcije telefona (notifikacije, poruke, pozivi…) obavljaju na PC-ju, bez potrebe da dotaknete jedno ili drugo. Takođe, otključavanje oba uređaja je lakše, kontrola, pronalaženje itd.

- Automatsko menjanje pozadine

Ovo je jedna od kozmetičkih opcija i omogućava da svaki put kad uzmete telefon na zaključanom ili početnom ekranu ili na oba vidite drugačiju pozadinu. One mogu biti iz memorije telefona, pozadine, koje su već učitane ili se mogu preuzimati sa interneta, kad je telefon nakačen na Wi-Fi.

Zanimljiva opcija, koja vas iznenadi svaki put, a vi utičete na sadržaj, koji će vam biti prikazan - ljudi, sport, cveće, arhitektura, muzika, poznate ličnosti, nauka, umetnost, tehnologija i ko zna šta još…

- Slika u slici za mnoge aplikacije

Da li ćete gledati YouTube video dok surfujete vebom, stavljajući tako YouTube aplikaciju iznad Chrome aplikacije ili ćete aktivirati navigaciju preko Google Maps tokom dopisivanja SMS-om je vaš izbor, ali Android vam omogućava da opciju “picture in picture“ iskoristite na mnoge zanimljive načine još od 2017. godine.

Određeni telefoni podržavaju određene stavke ove opcije, o čemu se možete raspitati u meniju svog telefona ili korisničkom uputstvu, ali jednom kad se naviknete na ovu opciju - koristite je svaki sledeći put. iPhone još uvek ovo nema i pitanje je da li će ikad i imati.

- Instalirajte aplikacije koje god hoćete

Osim Google Play prodavnice Android korisnici imaju mogućnost korišćenja instalacionih .APK i drugih fajlova, koje mogu da učitaju putem interneta ili lokalne bežične i druge veze. Dovoljno je aktivirati opciju za instalaciju aplikacija iz spoljnih izvora i to je to.

Ovo je deo s početka, koji se tiče odgovorne upotrebe, jer treba voditi računa o tome da su aplikacije, koje se instaliraju čiste i prave.

- Potpuno otvoren Bluetooth

Koristite Bluetooth vezu za bilo šta što je vama potrebno - za razmenu slika, muzike, fajlova, aplikacija - ne samo za ono za šta ga je Apple odredio.

- Android korisnici nisu statusno opterećeni

Nekoliko istraživanja utvrdilo je da neki iPhone korisnici osećaju nelagodu ili se jednostavno smore, kad vide da su ljudi, sa kojima se dopisuju, sa druge platforme. To im pokazuje sam Apple, koji je iPhone korisnike označio plavim oblačićima u iMessages aplikaciji, dok su svi ostali - Android, je li - označeni zelenom bojom. Na taj način svaki iOS korisnik odmah zna kad se dopisuje sa iOS ili nekim drugim korisnikom.

S druge strane nismo našli nijednu studiju, koja pokazuje da se Android korisnici osećaju loše, ako se dopisuju sa iPhone korisnicima niti je Google na bilo koji način označio jedne i druge korisnike.

Ovo je samo mali deo onoga što korisnici Google operativnog sistema mogu više i bolje u odnosu na iOS korisnike. Svakako, vi ćete nam, sigurni smo, reći mnoge ostale u komentarima, koje s nestrpljenjem očekujemo odmah! Naravno i kontraargumenti su više nego dobrodošli, pratimo sve, kao i uvek!

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Say hello to Android’s new brand identity (MobIT)
Izvor: Android

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi