5G tržište mobilnih telefona cveta, u 2020. još veći rast | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5G tržište mobilnih telefona cveta, u 2020. još veći rast

Tokom 2019. godine 5G tehnologija i prodaja telefona za 5G mreže bila je više nego dobra, a za 2020. se predviđa još snažniji rast ove tehnologije i prodaje 5G telefona.

  Izvor: MONDO portal / Samsung

Iako je 5G tehnologija do kraja 2019. godine bila dostupna u mnogim zemljama, uključujući SAD, kinesko tržište odigralo je ključnu ulogu u širenju i popularnosti 5G telefona.

Isporuke mobilnih telefona u Kini pale za 6,2 odsto na 389 miliona komada u 2019. godini, dok su isporuke 5G telefona doživele ogroman rast sa 13 miliona telefona prošle godine, navodi se u izveštaju Akademije za informacione i komunikacione tehnologije Kine.

Možda će vas zanimati:

U istom periodu isporučeno je 16,13 miliona 2G telefona, 58 miliona 3G telefona i 359 miliona 4G telefona. Tržište pametnih telefona inače čini 95,6 odsto od ukupnog broja isporučenih mobilnih telefona u Kini. I ovo tržište je zabeležilo pad od 4,7 odsto u prošloj godini kada je isporučeno 372 miliona pametnih telefona.

Pad isporuka poklopio se i sa padom broja novih modela, kojih je ukupno bilo 573, što je za 25 odsto manje u odnosu na 2018. godinu. Iako je Kina najveće tržište pametnih telefona na svetu, prošle godine je došlo do tzv. zasićenosti tržišta, preneo je Međunarodni kineski radio (CRI).

S druge strane, ekonomija povezana sa 5G telefonima beleži ogroman rast. Prošle godine je isporučeno 13,77 miliona 5G telefona. Predstavljeno je ukupno 35 modela 5G telefona, što čini 3,5 odsto tržišta pametnih telefona.

Do porasta isporuka 5G telefona je došlo u trenutku kad je Kina pokrenula komercijalizaciju 5G mreže krajem oktobra 2019. godine. Tri vodeća kineska telekomunikaciona operatera su već saopštili svoje planove u vezi sa 5G mrežom širom Kine.

U toj zemlji su sva tri najveća mobilna operatora istovremeno pustila u rad svoje 5G mreže, kojih je u početku koristilo preko 10 miliona ljudi, a bile su dostupne širom zemlje. U ovom trenutku 5G mobilne mreže u Kini koristi preko 15 miliona ljudi u celoj zemlji, a najveći operatori imaju velike planove za mnoge 5G modele, koje će predstaviti tokom ove godine.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA