Nova era 5G povezanih domova stigla na naše pragove (FOTO, VIDEO) | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova era 5G povezanih domova stigla na naše pragove (FOTO, VIDEO)

Robot za ličnu negu, domovi budućnosti bazirani na veštačkoj inteligenciji i pametni gradovi zasnovani na Internetu stvari i 5G mreži. Zvuči daleko, a zapravo je već tu, na pragu naših domova…

  Izvor: MONDO / Samsung

Na Samsung konferenciji Sajma u Las Vegasu, CES 2020, najavljen je početak Ere Iskustva. Predsednik i izvršni direktor ove kompanije, H. S. Kim najavio je da će narednu deceniju obeležiti tehnološke inovacije usmerene ka ljudima, stvarajući personalizovana iskustva, koja život čine lakšim, prijatnijim i smislenijim.

Era Iskustva potpuno će promeniti način na koji brinemo o sebi i svojim najbližima, kao i način na koji koristimo svoje domove i stvaramo sigurnije i pametnije gradove. Zahvaljujući najnovijim dostignućima iz oblasti robotike, veštačke inteligencije, 5G mreže i EDGE computing-a, imamo priliku da zavirimo u blisku budućnost, u kojoj će ove nove tehnologije pružati znatno bogatije korisničko iskustvo“, rekao je H. S. Kim.

Možda će vas zanimati:

Ono što naš pristup čini jedinstvenim jeste jasno zacrtana filozofija bazirana na inovacijama u službi čoveka, koje njegov svakodnevni život čine boljim“.

Briga i nega o sebi na višem nivou

Suština ove humanističke vizije jesu personalizovana nega, kao i poboljšanje zdravlja i dobrobiti korisnika. Tokom uvodnog obraćanja, H. S. Kim je najavio dolazak robota kao „životnih pratilaca“, i predstavio Ballie, malog robota, koji razume i podržava svoje vlasnike, reaguje na njihove potrebe i pomaže u održavanju kuće.

Glavni i najbitniji faktor u ovim dostignućima i budućnosti personalizovane nege, jeste veštačka inteligencija, koja olakšava kontrolu informacija i zaštitu privatnosti.

Samsung je na sajmu predstavio i napredna, personalizovana zdravstvena rešenja. Aplikacija HeartWise putem pametnih satova podseća pacijenta tokom oporavka od kardioloških intervencija da vežba, beleži podatke o aktivnostima i neprestano prikazuje otkucaje srca korisnika tokom vežbanja. Ovi podaci se, putem pametnog telefona, automatski prenose u zdravstveni karton pacijenta, kako bi lekari i fizikalni terapeuti mogli da prate napredak oporavka.

Dom po meri svakoga

Samsung je na ovogodišnjem sajmu CES omogućio i uvid u domove budućnosti, koji će, kako najavljuju, biti opremljeni vrhunskim inovacijama zasnovanim na veštačkoj inteligenciji, senzorima i analizi podataka.

Ovakvi domovi će doprineti brisanju granice između fizičkog i digitalnog sveta, transformišući prostore u kojima živimo u šta god poželimo - umetničku galeriju, teretanu ili nešto treće. Tako će uz pomoć Samsung GEMS tehnologije, korišćenjem AR naočara, korisnici moći da vežbaju uz virtuelnog personalnog trenera ili da odu na planinarenje dok su i dalje u svojim dnevnim sobama.

Diskutovano je i o tehnološkoj evoluciji, koja će se odraziti i na ugradne kuhinjske aparate od kojih se očekuje da postanu idealni kulinarski partneri svojih korisnika - lični kuvar, nutricionista i šoping asistent, biće spojeni u jednom uređaju. Pametna i inovativna tehnologija može da prilagodi celokupno kulinarsko iskustvo korisnicima, nudeći im, između ostalog, predloge recepata i planiranje obroka u skladu sa ličnim izborima i namirnicama, koje su trenutno na raspolaganju.

Simbioza senzora u pametnom frižideru, rerni, ugradnoj ploči i drugim kuhinjskim elementima sa veštačkom inteligencijom i aplikacijom na telefonu vlasnika pravi analizu stanja u smislu dostupnih namirnica, onoga šta korisnik voli da jede i brzine i lakoće pripreme obroka ili jela i daje predlog direktno korisniku. Sve ovo zasnovano je na Internet of Things ekosistemu i pomoću SmartThings opcije Samsung kompanije.

 Samsung Era iskustva, Age of Experience, IoT, Roboti, CES 2020 Izvor: MONDO / Samsung

Bezbedniji i održiviji život u urbanim sredinama

Ukazujući na porast globalne urbanizacije, Samsung je predstavio i svoju viziju pametnih gradova, u kojima će pametni sistemi uređaja, platformi i podataka učiniti urbani život sigurnijim i lakšim. Ova kompanija prepoznaje da će zahvaljujući Internetu Stvari biti omogućena veća ušteda energije i smanjenje emisije štetnih gasova.

Pored toga, stanovnici jedne pametne zgrade budućnosti moći će da pozivaju liftove, gase svetla ili proveravaju ima li slobodnih mesta za parkiranje jednostavnim dodirom ekrana ili glasovnom komandom. Kad se pojavi izvestan kvar, pametne zgrade će reagovati i zahtevati popravku pre nego što stanari uopšte uoče problem.

Kombinacija 5G mreže, EDGE computing-a i veštačke inteligencije potpuno će promeniti gradski prevoz. Nastupa nova era vozila, opremljenih petom generacijom mobilnih mreža, koja će omogućiti međusobnu komunikaciju između vozila, a samim tim i veću bezbednost na putevima.

Svet kao bolje mesto za sve

Na kraju svoje prezentacije o Eri Iskustva, istaknute su tri ključne oblasti na koje će se kompanija Samsung fokusirati u budućnosti - bezbednost i privatnost, dobronamerna tehnologija i stanovništvo, a sve u cilju kreiranja boljeg života za sve.

Napretkom tehnologije, raste i potreba za pojačanom zaštitom ličnih podataka, a Samsung će se pobrinuti da korisnici uživaju u potpunoj privatnosti uz pomoć veštačke inteligencije, EDGE computing-a i blockchain tehnologije.

Kompanija je naglasila da je svrha tehnologije da rešava socijalne probleme, edukuje i motiviše ljude na promene. U tu svrhu, Samsung će u 2020. godini raditi na širenju svog CSR programa Together for Tomorrow! Enabling People, razvijajući obrazovne programe i obuke o najnovijim tehnologijama baziranim na veštačkoj inteligenciji, robotici i Internetu Stvari.

Pratite Sajam u Las Vegasu sa nama, prateći naš CES 2020 tag na MONDO stranicama ili putem oznake #MobITCES2020 na društvenim mrežama.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA