Baterije telefona je, ipak moguće PREPUNITI?! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Baterije telefona je, ipak moguće PREPUNITI?!

Ispada da je tako, na osnovu funkcija dve velike suparničke kompanije.

  Izvor: MONDO / OnePlus

Imamo Apple s jedne strane, a imamo i OnePlus s druge strane.

Naravno, iOS predstavnik je očigledan, dok bismo za Android predstavnika mogli da nabrojimo makar nekoliko popularnijih ili, eto poznatijih.

Možda će vas zanimati:

Ipak, ove dve kompanije postale su, iako suparnice, poznate po jednoj istoj stvari - imaju tehnologiju, koja sprečava baterije njihovih telefona da se prepune.

Iako su različiti izvori i različita istraživanja tvrdila da baterije novih telefona, a tu mislimo na sve telefone izdate u poslednjoj deceniji, nisu u stanju da se prepune, jer su dovoljno inteligentne da prestanu da se pune, kad se jednom napune, ispada da Apple i OnePlus nisu želele da rizikuju.

Apple kompanija za iPad, iPhone i iPod uređaje već neko vreme poseduje Optimized Battery Charging, opciju za sprečavanje prepunjavanja baterija, a nju je sad uvela i kompanija OnePlus. U slučaju kineske kompanije opcija se zove, pazite sad - Optimized Charging i predstavljena je u okviru OnePlus nastupa na CES 2020 sajmu u Las Vegasu.

Ono što ona radi jeste da sprečava telefon da se puni, nakon dostizanja pune napunjenosti baterije, isključujući joj dotok energije da bi baterija ostala duže vreme bez oštećenja i degradacija, koju prepunjavanje može da izazove. Baterija će biti napunjena do 80 posto, u trenucima kad je obično ostavljate na punjaču, a do 100 procenata će biti napunjena do prvog događaja, kad je očekivano da skinete telefon s punjača - pre prvog alarma, pre uobičajenog buđenja i u sličnim situacijama, koje će pametni algoritam unapred predviđati na osnovu vaše dnevne rutine.

To znači da će baterija manje vremena provesti na nivou pune napunjenosti, a samim tim imaće i manju šansu da bude oštećena zbog toga.

Korisnici OnePlus sistema prvi put su tokom decembra 2019. godine mogli da koriste ovu funkciju i prema OnePlus blogu odlično su reagovali na njih, pa je kompanija Optimized Charging uvela kao standardnu opciju sa prvim sledećim ažuriranjem svojih telefona.

Ipak, Optimized Charging je izborna funkcija i korisnici, koji žele da je koriste potrebno je da je aktiviraju u meniju telefona, prateći putanju: Settings >Battery >Optimized Charging >Enable.

Možda su današnje baterije i dovoljno inteligentne da se ne prepune, ali Apple i OnePlus žele da budu sigurni da do toga neće ni doći, a to jeste velika stvar za korisnike, jer mogućnost negativnih posledica po uređaj svode na manju mogućnost.

Pratite Sajam u Las Vegasu sa nama, prateći naš CES 2020 tag na MONDO stranicama ili putem oznake #MobITCES2020 na društvenim mrežama.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

OnePlus 7T video trailer (MobIT)
Izvor: OnePlus

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi