Šta je eSIM, zašto je odjednom važan kod nas i kako koristiti eSIM (VIDEO) | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta je eSIM, zašto je odjednom važan kod nas i kako koristiti eSIM (VIDEO)

Novi tip kartice je eSIM, koji ne postoji fizički, u materijalnom svetu, ali rešava probleme određenog broja korisnika i omogućiće nove opcije.

  Izvor: MONDO / Marko Čavić

U Srbiji je u decembru 2019. godine postala dostupna nova vrsta SIM kartice - eSIM.

Akronim eSIM je skraćenica od embedded-SIM (eSIM), a eSIM pronaći ćete i pod imenom embedded universal integrated circuit card tj. eUICC.

Možda će vas zanimati:

eSIM je, zapravo, velika stvar, koja će istinski promeniti mobilnu telefoniju. Funkcioniše kao klasična plastična SIM kartica, samo nema fizičke kartice. Sve je digitalno tj. elektronski i samim tim eSIM donosi značajno mnogo novih mogućnosti, posebno u sferi međusobno povezanih uređaja po Internet of Things principu.

Novi eSIM je važan zato što će rešiti niz različitih telekomunikacionih problema, kao što će nekim telefonima omogućiti da prvi put korisnicima ponude Dual SIM ili čak podršku za više SIM kartica odjednom, koji to nisu u mogućnosti da ponude fizičkim putem, odnosno fizički nemaju ugrađena ležišta za više SIM kartica.

Ali, krenimo redom…

eSIM je oblik programabilne SIM kartice, koja se praktično integriše u sam uređaj, koji korisnik koristi. Fizički ne postoji tj. nema oblik svakidašnje SIM kartice, koju koristimo decenijama, pa samim tim je lakša za prenošenje, a sve operacije u vezi sa eSIM-om moguće je vršiti onlajn, bez potrebe za odlaskom u centar operatora.

Da bi eSIM funkcionisao potrebno je da bude podržan zakonskim regulativama svake zemlje, koja nudi mobilnu telefoniju, i potrebno je da je podržava vaš operator tj. da je u prilici da vam je izda. Takođe, eSIM karticom upravlja se automatski i menjaju se operatori bez potrebe da se kartice u telefonu menjaju, jer kao što smo rekli - sve je moguće obaviti onlajn ili putem aplikacije.

U Srbiji eSIM podržava samo jedan manji operator, dok se podrška tri najveća operatora očekuje u narednom periodu.

MONDO MobIT

eSIM je pod nadzorom GSMA asocijacije, regulatornog tela zaduženog za ceo svet, koje upravlja pravilima i određuje standarde i eSIM-a.

Instalacija eSIM kartice vrši se kroz meni Podešavanja u telefonu, koji ga podržava, gde se upisuju broj telefona i kartice i druge potrebne informacije, koje će operator isporučiti sa eSIM-om korisniku. Takođe, eSIM se kupuje i onlajn, a preuzimanje se može izvršiti na različite načine - mejlom, QR kodom, čak i SMS porukom, koje šalje operator.

Recimo većina iPhone uređaja dostupnih kod nas na ovaj način će dobiti Dual SIM podršku prvi put i ponuditi mogućnost nošenja dve SIM kartice u jednom iPhone telefonu - jedne SIM i jedne eSIM. To će omogućiti da korisnik koristi pripejd i postpejd odjednom ili da ima kućni i poslovni broj u jednom uređaju ili da koristi jedan broj dok je u romingu, a jedan svakodnevno.

eSIM uređaji dostupni trenutno

Da bi korišćenje eSIM kartice bilo moguće, osim navedenih stvari gore, potrebno je da ga podržava uređaj. Trenutno, na tržištu se nalazi solidan broj modela, od kojih su neki i zvanično u ponudi kod nas, a neki će, recimo Motorola RAZR, vrlo brzo. Za sada tu su: Apple iPhone 11 Pro Max, Apple iPhone 11 Pro, Apple iPhone 11, Apple iPhone XS Max, Apple iPhone XS, Apple iPhone XR, Google Pixel 4 XL, Google Pixel 4, Google Pixel 3a XL, Google Pixel 3 XL, Google Pixel 3, Google Pixel 2 XL, Google Pixel 2 i Samsung Galaxy Fold.

Nosivi uređaji, koji podržavaju eSIM su: Samsung Galaxy Watch Active2, Samsung Galaxy Watch Active, Samsung Galaxy Watch, Samsung Gear S2 i Gear S3 verzije sa 3G ili LTE podrškom, Huawei Watch, Huawei Watch 2 i sve verzije Apple Watch Series 2 do Apple Watch Series 5.

Microsoft je podršku za eSIM dodao čak i u Windows 10 operativni sistem, pa je sad na proizvođačima hardvera - računari, tableti i drugi - da je iskoriste dalje.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

eSIM kako radi, šta nudi eSIM (MobIT)
Izvor: Apple

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA