Od 1. januara jeftiniji roming za Srbiju | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od 1. januara jeftiniji roming za Srbiju

Prvog dana 2020. godine pojeftinio je roming u regionu, osim u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

  Izvor: MONDO / Samsung

Cene rominga u zemljama Zapadnog Balkana od 1. januara su snižene od devet do 35 odsto, u skladu da drugom fazom primene regionalnog sporazuma o romingu, rekla državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, a dodaje da će cene ostati iste u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Prosečna cena odlaznog poziva iz Srbije od 1. januara iznosi 7,1 dinar što je, kaže Matić za Tanjug, dodatno smanjenje za 34 odsto u odnosu na prethodno sniženje cena iz jula 2019. godine.

Možda će vas zanimati:

Prosečna cena dolaznog poziva za Srbiju biće 5,6 dinara, a SMS poruke 2,9 dinara, dok će prenos podataka u proseku koštati 3,6 dinara po megabajtu.

Matić je podsetila da je primena Sporazuma o snižavanju cena rominga u regionu, koji je potpisan u aprilu, počela 1. jula 2019. godine, a da od 1. januara 2020. počinje primena druge faze koja predviđa nove niže troškove.

Srbija i Regulatorna agencija za elektronske komunikacije (RATEL) će sa tri mobilna operatora nastaviti da u potpunosti poštuje potpisani sporazum, kaže Matić i dodaje da su BiH i Crna Gora u decembru 2019. donele odluku da od 1. januara ne pojeftine roming, već da zadrže cene uvedene 1. jula. “Ne može se reći da krše sporazum, jer su primenile prvu fazu. Međutim, ove dve zemlje su tražile dodatno vreme za usklađivanje sa njihovim mobilnim operatorima i regulatornim agencijama, kako bi primenile drugu fazu“, rekla je Matić.

Podaci ukazuju da je u prva tri meseca primene regionalnog sporazuma oko 1,3 miliona građana Srbije koristilo roming u zemljama Zapadnog Balkana i da ih je za oko devet odsto više u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Taj podatak ide u prilog tome da je primena sporazuma donela finansijsku uštedu i olakšala komunikaciju za naše građane“, kazala je Matić.

Pročitajte i ovo: Ukida se roming između Rusije i Srbije

Na osnovu regionalnog sporazuma, od 1. jula 2019. do 30. juna 2021. godine predviđeno je postepeno snižavanje cena rominga u nekoliko faza.

Od 1. januara 2020. godine se menja način obračuna troškova rominga, tako da će svi korisnici plaćati roming po principu, koji podrazumeva zbir domaće cene (koju trenutno plaćaju u domaćem saobraćaju) i roming naknadu. Od 1. jula sledeće godine predviđeno je dodatno snižavanje roaming cena za dolazne pozive i prenos podataka za sve korisnike.

Planirano je od 1. jula 2021. potpuno ukidanje naknada za roming u regionu Zapadnog Balkana, odnosno da korisnici plaćaju usluge rominga pod istim uslovima, koji se primenjuju u domaćem saobraćaju.

Regionalni sporazum o romingu potpisali su u aprilu ove godine, na drugom Digitalnom samitu ZB u Beogradu, predstavnici zapadnobalkanske šestorke (Srbija, Crna Gora, BiH, Makedonija, Albanija i samoproglašena država Kosovo).

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA