Virtuelna realnost stigla i nama, ali je ulaznica još uvek dramatično skupa | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Virtuelna realnost stigla i nama, ali je ulaznica još uvek dramatično skupa

Izuzetne mogućnosti virtuelne realnosti, koje nudi prvi Vive uređaj zvanično dostupan kod nas, izgledaju moćno, ali će biti dostupni tek malom broju naših ljudi.

  Izvor: MONDO / Marko Čavić

Kompanija HTC predstavila je domaćoj javnosti, najzad rekli bismo, Vive Cosmos, premijum sistem virtuelne realnosti (VR) zasnovan na PC-ju, i najavila dostupnost ovog uređaja u Srbiji.

Novi  HTC Vive Cosmos biće u prodaji u svim radnjama Tehnomanija lanca po ceni od  99.990 dinara, a ukoliko su vam evri draži, to je u ovom trenutku oko 850 evra tj. koji evro ispod te brojke - na ovo dodajte i preporučenu konfiguraciju i jasno vam je da Vive Cosmos, makar u početku, neće biti masovno prodavan kod nas.

Možda će vas zanimati:

HTC Vive Cosmos napravljen je tako da se prilagodi potrebama VR korisnika sa lakoćom, svestranošću i performansama, koje nisu prezahtevne ka PC resursima. Kad ga koristite VR uređaj je priljubljen uz vaše lice, ali kad vam zazvoni telefon ili se javi potreba da na brzinu skinete kacigu - samo dignite uređaj nagore, koji će pomoću preklopnog mehanizma odmah virtuelnu realnost zameniti vašim trenutnim okruženjem.

Novi Vive sistem praćenja pruža pojednostavljenu postavku, koja ubrzava i olakšava ulazak u VR kao nikad dosad, pomoću šest senzora kamera za široko i precizno praćenje iznutra ka spolja. Cosmos ima kombinovanu rezoluciju piksela od 2.880 x 1.700 - što je uvećanje od 88% u odnosu na originalni Vive - pružajući kristalno čist tekst i grafiku.

Novi LCD paneli smanjuju razdaljinu između piksela i u kombinaciji sa pravim RGB ekranima umanjuju efekat gledanja kroz mrežu, što je bila najveća zamerka korisnika na prethodnu generaciju Vive VR rešenja.

HTC Vive Cosmos pruža mogućnost ulaska u virtuelnu realnost odmah nakon raspakivanja, a jednostavno ga je podesiti i skočiti u virtuelne svetove pomoću novog sistema Vive Reality System. Vive Cosmos je tako prvi uređaj, koji nudi Vive Reality System, iznova osmišljeno osnovno softversko iskustvo za Vive i virtuelnu realnost uopšte.

Reč je o platformi virtuelne realnosti i ekosistemu, koji stvara realistična VR iskustva namenjena kompanijama i običnim korisnicima. Poboljšana ergonomija i udobnost nošenja na duže vreme bez prekida omogućavaju VR sesije, koje traju i nisu naporne, a integrisane slušalice za nošenje preko ušiju pružaju okružujući zvuk, koji doprinosi realističnosti i efektima.

Pročitajte i ovo: Kako izgleda internet u virtuelnoj realnosti >>>

Namenjen svima - od dece, gejmera ili prosto avanturista radoznalih da kroče u nepoznato, Vive Cosmos je najzad dostupan i nama, običnim korisnicima u Srbiji. Što se tiče potrebne konfiguracije računara, ona više nije bauk i sad prosečan gejmerski računar u stanju je da pokrene i Vive Cosmos bez poteškoća.

Preporučljivo je imati nVidia GTX 1060 karticu, Intel Core i5 procesor, 8 GB RAM memorije, DisplayPort v1.2 ili noviji i Windows 10, kako bi se uživalo u novom VR okruženju.

Sjajno je to što je Vive Cosmos modularan i u budućnosti samo može da postane bolje, jednostavnom i brzom nadogradnjom. Jednostavno, kad poželite više slobode ili bolje iskustvo - nabavite dodatak za to i nakačite ga na Vive Cosmos i to je to. Već postoji nekoliko dodataka, koji omogućavaju kretanje bez žica i još nekoliko stvari, koje su se pojavile nakon premijere uređaja pre nekoliko meseci.

Korisnici, koji odaberu Vive Cosmos na raspolaganju imaju i “galeriju“ sadržaja, koju u prvih šest meseci mogu da koriste besplatno, a nakon toga po ceni mesečne pretplate, kao i svake druge u današnje vreme, mogu da koriste dostupan sadržaj onako kako im odgovara - kad i gde požele u trajanju koje im je najpodesnije.

Vive Cosmos je izuzetna sprava virtuelne realnosti, koja primenu nalazi od umetnosti, preko gejminga ili mašinstva do medicine i ne sumnjamo da je izvanredna alatka za učenje i praktičnu primenu u specifičnim industrijama ili naukama. Ipak, u domovima običnih korisnika još uvek ćemo ga sretati često, osim kod onih, koji vole da budu trendseteri ili jednostavno prvi isprobaju sve novotarije, koje se ponude. S obzirom da je sadržaja konačno više - ne sumnjamo da će oni, koji odaberu da potroše novac na Vive Cosmos uživati u svakom trenutku korišćenja!

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

HTC VIVE - VIVE Cosmos Trailer
Izvor: HTC VIVE

Introducing VIVE Cosmos - the most versatile premium PC VR system
Izvor: HTC VIVE

HTC VIVE COSMOS Gameplay: Swords of Gargantua
Izvor: HTC VIVE

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA